mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. március 05. 16:46

A mai napon az egész ország számára kiderült a valóság: a kormány megbukott válságkezelésből!

A mai napon az egész ország számára kiderült a valóság: a kormány megbukott válságkezelésből!
Mindent leleplez az, hogy a magyar kormány óráról-órára összevissza intézkedik – emelte ki Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese az ellenzéki pártokból és szakértőkből álló COVID 2021 vizsgálóbizottság pénteki, budapesti ülése után tartott közös sajtótájékoztatón.

„Nagyon nehéz bizottsági ülésen vagyunk túl. Hivatalosan és nyilvánosan is összeomlott a kormány járványkezelése, az egészségügy romokban, nem működött az ingyen parkolásos „csodafegyver” sem. Mi a bánat folyik itt? Orbán reggel kiáll az emberek elé, (…) de nem jelenti be, hogy a mára tervezett tömeges oltások elmaradnak? 74.000 embert tettek lóvá, becsapták a magyar embereket! Mi pedig mindent meg fogunk tenni, hogy ez az őrült rendszer eltűnjön!” – emlékeztetett felvezetőjében Varga Zoltán, a DK politikusa arra, hogy a működésképtelen kormány ma többszöri nekifutás, folyamatos ellentmondások és fiaskók után elhalasztani kényszerült a hétvégi napokra tervezett tömeges oltásokat.

A bizottsági ülésről és annak fő tanulságáról Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese számolt be. „A vizsgálóbizottságban ma elhangzott mindkét előadás tökéletesen rávilágított arra, hogy a kormányzati propagandával szemben nemhogy Európa élmezőnyében járunk bármely területen, hanem bizony a kormányzati döntések elmaradása, vagy éppen hibás kormányzati döntések tömkelege miatt minimum a kispadon, de inkább a szégyenpadon van a magyar kormány helye. Különösen igaz ez a mai napon, hiszen ma különösen látjuk a káoszt, a fejetlenséget” – tette hozzá.

„Egészen elképesztő, hogy a magyar kormány immár egy éve arra sem képes, hogy az oltási tervet, vagy egyáltalán a magyar állampolgárok adatait kezelni tudná! (…) Mindeközben úgy szivárognak ki óráról-órára az embereket, vállalkozásokat érintő szigorítási részletek, mintha ezek az emberek tegnap találták volna ki, hogy le kell zárni az országot és egy épkézláb szakemberük se lenne!” – mutatott rá.

„Ez elfogadhatatlan, drámai, és az emberek bőrére megy most már! Bizottságunk tovább folytatja munkáját, és köszönjük mindenkinek, aki élőben követi a tevékenységünket, hiszen ez a parlamenti, demokratikus ellenzék dolga, hogy bemutassa a valóságot az embereknek!” – húzta alá a szocialista politikus.

Lukács László, a Jobbik országgyűlési képviselője, Iker Áron, a Momentum közpolitikai igazgatója és Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese is nyomatékosította, hogy az ígért és részben rendelkezésre is álló sok százezer vakcinával szemben a héten még a tervezett 70.000 erősen veszélyeztetett, 65 év feletti, illetve krónikus beteg embert sem tudták beoltani. Most derült ki eddig legjobban, hogy a magyar egészségügyet a kormány teljesen tönkretette, és ezt a kormányváltás után meg kell fordítani.

Végül Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője dr. Molnár Lászlóra, a GKI vezérigazgatójára hivatkozva elmondta, a válság megoldásához minden bajba jutott ember munkáját és megfelelő jövedelmét is biztosítani kell. „Az álláskeresési járadékot növelni kell, hiszen példátlanul alacsonyak ezek az ellátások: nincs még egy olyan fejlett ország, ahol mindössze három hónapig jár az álláskeresési járadék, miközben ez egy szerzett jog. Azért fizettük a járadékokat, hogy számíthassunk a segítségre! Mi azt mondjuk, hogy mindenkinek van megoldás, egy garantált minimum jövedelem!” – mondta Tordai.

A bizottság tagjai bejelentették, hogy a munkát folytatják, és még március végén megteszik a jelen helyzet megoldására vonatkozó konkrét javaslataikat.

Kapcsolódó párttagok