A május 25-ei választás kiemelt esemény

Dr. Veres János, a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti képviselőjelöltje és Kathiné Juhász Ildikó, az MSZP megyei elnöke sajtótájékoztatók keretében hívták fel a megye lakosságának figyelmét, hogy május 25-e újra kiemelt esemény a magyar társadalom életében, hiszen e napon 21 európai parlamenti mandátum sorsa dől el.

Emlékeztettek arra, hogy a szavazólista első helyén szereplő Magyar Szocialista Párt továbbra is az együttműködésen alapuló érdekérvényesítés mellett áll ki, és azon értékek mentén kíván Európában is politizálni, amelyek az emberek jólétét, jobb megélhetését, gondjainak enyhítését szolgálja. Ezért különösen itt, kelet-Magyarországon és Hajdú-Bihar megyében kiemelten fontosnak tartják a tisztességes megélhetést biztosító európai színvonalú minimálbért és minimál nyugdíjat.

Dr. Veres János megemlítette személyes motívumként azt is, hogy korábbi, debreceni diákként kötődik Hajdú-Bihar megyéhez, ezért érzi fontosnak ennek a megyének a fejlődését. Az MSZP megyei elnökével egyetértve hangsúlyozta az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét kiemelve, hogy a nők társadalmi megbecsüléséért az Európai Parlamentben is ki kell állni! Az ország keleti megyéiben növekvő a női munkanélküliség (6,4%-os emelkedés), növekvőek a bérfeszültségek és a területi különbségek. Egy hajdú-bihari munkavállaló közel 64-65 ezer forinttal visz kevesebbet haza egy budapestinél és persze ez még kevesebb, ha a munkavállaló nő. Európában ez a különbség csak 16%! A jobboldali kormányoknak nincs megfogalmazott nőpolitikája, tehát a szocialista párt EP-be bekerült képviselőinek ez lesz az egyik kiemelt feladata.

Dr. Veres János EP képviselőjelölt elmondta, hogy biztos szakmát és garantált munkahelyet kell a fiataloknak adni Európában, amihez szükséges az ifjúsági garancia bővítése és az európai jogszabályokban való rögzítése. Legyen cél, hogy a közép és felsőfokú végzettségű, 25 év alatti fiataloknak legyen jövőképet is adó állásajánlata, amely nem lehet közmunka kategória, hanem értéket nyújtó ösztöndíjprogramok és vállalkozói támogatások.

A fentiek képviseletének érdekében szükséges a minél nagyobb részvételi arány május 25-én, hogy a szavazólap első helyén lévő, a baloldali értékeket képviselő MSZP hatékony munkával érvényesíteni tudja európai programpontjait.

Az MSZP Hajdú-Bihar megyei szervezete