2012. április 27. 16:09

A marhákat lelövik, ugye?

Horace McCoy regénye sok egyéb párhuzamot is ad a jelennel, hiszen a 32-es világgazdasági válság idején játszódik, de a jelenünk és az agrárium ma szó szerint éli meg a nehezen felnevelt állatállományok kényszerű leölését, ami egyben a vállalkozók és családjaik létbiztonságának végét is jelenti.

Az Orbán Viktor által létrehozott szellemiség valódi sorstragédiákat eredményez a vidéken élők számára és a zsellérsors újratermelődését okozza.

Az vidéki ember csak kínjában viccelődik azon, hogy majd pockok és lótetűk fognak legelni a fideszes „őstermelő” cimborák által megszerzett földeken. Közben arra gondol, hogy a számos kölcsön, amit egy vidéki vállalkozás működtetéséhez felvett ma visszafizethetetlen, ha nincs termőterület a takarmánynak, legelő az állatállománynak. Arra gondol, hogy nincs más kiút, mint az állatok levágása vagy eladása, hogy az abból szerzett pénzen valamelyest csökkenthessék a veszteséget.

Ezek az emberek nem pár évekre készülve gazdálkodtak, hanem komolyan vették a törvényt, az előírásokat és hosszú évekre vállaltak fel kölcsönöket, hogy munkával visszafizethessék azt.

Most viszont a törvénnyel, szabályokkal visszaélve néhány haver kormánytámogatással rabolja ki a magyar vidéket. Olyanok veszik el a jövőt a helyi emberektől, akik száz kilométerekre laknak onnan és még sose dolgoztak a földeken, fogalmuk sincs az állattartásról.  Ők azok, akik nem a gabonatáblákon, hanem a tengerparton töltik a nyarat, nem a foglalkoztatás bővítése, hanem a nagyobb haszon elvén a csökkentése az érdekük. Elfogadhatatlan, hogy a kistelepülések legfőbb gazdasági erőforrása, a föld nem a helyi gazdaságot, hanem teljesen más érdekeket szolgál.

Ezeknek az embereknek a zöme nem gazdálkodni akar, csak gazdagodni. A föld korábbi bérlője pedig tehetetlenül nézi, ahogy az évtizedes munkája megy tönkre. Ezt a galádságot a kormány a nyilvánosság kizárásával, közérdekű adatok eltitkolásával teszi.

Igazi agrárember nem tűrheti a most folyó Fideszes mutyit, mert a föld nem politikai, hanem nemzeti érték, a művelése pedig nemzeti érdek és kötelesség.

Az MSZP követeli, hogy az Orbán-kormány fejezze be a földmutyikat, a haveroknak csalárd módon adott földbérleteket azonnal vonja vissza. Alakítsanak ki új szabályrendszert a hasznosításra, amelyben nem a haverok, hanem a helyi gazdálkodók érdekei az elsők.

Arra kérjük a vesztes gazdálkodókat, hogy továbbra is segítsék azt a feltáró munkát, amit ebben az ügyben végzünk. Azoktól a hivatalnokoktól, akik pedig direkt politikai utasításra cselekedtek azt kérjük, hogy félelmüket győzzék le, és jelezzék, ha törvénytelenségre utasították őket.

 A szocialista párt kormányra kerülve valamennyi szakszerűtlenül, a földbirtok politikával ellentétesen kötött szerződést felbont, és új eljárásba kezd. Felelősségre vonást kezdeményez minden olyan érintettel szemben, akik ebben a galád történetben szerepet vállaltak.

Gőgös Zoltán
az Országgyűlés mezőgazdasági bizottság alelnöke
 
Harangozó Gábor
az Országgyűlés mezőgazdasági bizottság tagja