mszp.hu | Belföld | Corvinus felsőoktatás Matolcsy György
2015. szeptember 09. 15:08

A második boríték: ha baj van, szervezd át!

Újabb céltalan variálás zajlik a Budapesti Corvinus Egyetemen. 

Az ismert vicc szerint a nagyvállalat távozó vezérigazgatója három borítékot ad utódjának, három tanáccsal, amelyeket akkor kell kinyitni, ha baj van. Az első szerint mindent az elődökre kell kenni – ezen a Fidesz túl van. A második szerint át kell szervezni a vállalatot.
A BCE-t azóta akarja valamilyen módon megszüntetni a fideszes oktatáspolitika, amióta kormányon vannak. Több alkalommal a hallgatók és oktatók élőláncai és demonstrációi mentették meg az intézményt jelenlegi formájában.

Közben az egyetemi szféra válságba sodródott. A 2010-ben felsőoktatásra költött állami pénz harmadával csökkent évente, azaz öt év alatt majdnem két teljes évet vettek el az egyetemektől. Kevesebben jutnak be az egyetemekre, sok százezer forintos tandíjat fizetnek olyan diákok is, akik 2010 előtt ingyen tanulhattak volna. A Corvinus egyetem olyannyira nehéz helyzetbe került, hogy volt év, amikor „szénszünetet” kellett elrendelni: annyira drága lett volna a fűtés, hogy fel kellett függeszteni az egyetem működését.

Közben Matolcsy György nem létező gazdaságpolitika oktatására több tíz milliárd forintot költ. A Fidesz egyetemi átalakítása pedig körülbelül annyit ért a modern világból, hogy szerintük aki rosszabb jegyeket szerez, az majd jó lesz tanítónak. Ötletszerűen, dühből, tévhitek és téveszmék alapján csak rombolni lehet. Hallgatók és oktatók ellenállása mellett, erőből ugyan szét lehet bontani egy jól működő, sikeres intézményt, de ennek csak kára lesz, értelme semmi. Mindezt ráadásul pénz nélkül, kivérzett egyetemek mellett.

Szomorú, hogy a Fidesz minisztere mindebből semmit nem ért, és az ellenállás ellenére simán aláírta a Corvinus feldarabolását. E helyett az volna a feladata, hogy szervezgetés helyett elérje az egyetemi források legalább 2010-es szintre emelését. Amíg ez nincs meg, addig bármilyen átszervezés csak rosszabb helyzethez vezet.

Ideje megismerni a harmadik boríték tanácsait: kezdhetik írni a három borítékot!
 
Kunhalmi Ágnes,
a Kulturális bizottság alelnöke