2011. január 17. 16:57

A második Orbán-csomag "áldásai"

Bár az első Orbán-csomag hatását - elsősorban az igazságtalan adórendszer ütötte sebet - csak mostanában kezdik érezni az emberek, a miniszterelnök máris újabb fájdalmas intézkedéseket helyezett kilátásba.

Orbán Viktor szerint "az állami nyugdíjalap a jövőben nem fizethet több nyugdíjat, mint amennyit beszed a nyugdíjjárulékokból". Ez emberi számítás szerint azt jelenti, hogy 20-25 százalékkal csökkeni fognak a nyugdíjak.

Az állami gyógyszerkassza tervezett megkurtítása szó szerint végzetes lehet az MSZP által képviselt nyugdíjasok és elesettek számára, hiszen sokuk már ma is csak óriási nélkülözés árán tudja kifizetni a gyakran az életet biztosító orvosságok havi ellenértékét.

De nem ússzák meg a második Orbán-csomagot a januártól érvényes személyi jövedelemadó-rendszerrel egyszer már megrövidített aktív korúak sem: a munkanélküli támogatások drasztikus csökkentése az egymillió új munkahelyet ígéretével csábító, ám ebből eddig semmit nem teljesítő Fidesz-KDNP kormány talán eddigi legcinikusabb elgondolása.

Ám ezeket a társadalomellenes elképzeléseket már sem az Új Széchenyi Terv keretében vázolt, szép, új magyar világ képe, sem a világbotrányt kavart médiatörvény kapcsán meghirdetett "szabadságharc" nem tudják elhomályosítani.

Ugyanis mind több magyar fülében csengenek egy valódi államférfi, Széchenyi István szavai: "a hazafiság köntösében járó még korántsem hazafi"

Tukacs István
országgyűlési képviselő