2012. május 23. 11:14

A másság elfogadása közös ügyünk

Az Európai Unió értékközösség, amely az egyenlőségen, a diszkriminációmentességen, az emberi méltóság tiszteletén alapul. Ez mégsem adatik meg mindenkinek. Olyan elfogadó társadalmi környezetet kell kialakítanunk Európa-szerte, amely tiszteli a másságot - hangsúlyozta Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a homofóbia elleni küzdelemről tartott kedd esti plenáris vitában.

"A melegek jogainak a biztosítása terén is bőven van tennivalónk. Még mindig nem sikerült elfogadnunk az Európai Unió horizontális anti-diszkriminációs irányelvét, amely mindenki számára széles körben garantálná a megkülönböztetés-mentességet. Nem biztosított az azonos nemű párok szabad mozgása, mivel a kapcsolatok legalizálásának kölcsönös elismerése sem megoldott minden tagállamban. Hiányzik a gyűlöletbeszéd, a gyűlöletcselekmények elleni EU-szintű fellépés, noha azt az Európa Tanács ajánlása is fontosnak tartja" - mondta Göncz Kinga hozzászólásában.

Hozzátette: A jogszabályi környezet megteremtése csak az egyik fontos tényező a hátrányos megkülönböztetés megszüntetésében. "Olyan elfogadó társadalmi környezetet kell kialakítanunk Európa-szerte, amely tiszteli a másságot. Ebben a politikai szereplőknek, a médiának, az oktatásnak is nagy szerepe van".

"Magyarország büszke lehetne arra, hogy olyan diszkrimináció-ellenes jogi szabályozással rendelkezik, amely az Európai Unió tagállamai között a 8. helyre emeli.  Ugyanakkor azt látjuk, hogy a rendőrség az idén sorrendben már másodszor próbálta betiltani a Meleg Büszkeség menetét. A menet résztvevői folyamatos rendőri védelemre szorulnak a szélsőségesek ellentüntetései miatt. A Eurogames sportrendezvényt pedig folyamatosan próbálják ellehetetleníteni a főváros vezetői. A mássággal szembeni türelmetlenséget felerősíti az azokat megengedő politikai retorika" - fejtette ki a képviselő.

A homofóbia, a transzfóbia elleni küzdelem közös felelősségünk. Sok a teendőnk: a tagállamközi Tanácsnak végre el kell fogadnia a horizontális anti-diszkriminációs irányelvet. Az Európai Bizottságnak ellenőriznie kell a diszkriminációt tiltó irányelvek nemzeti jogszabályokba való átültetését, alkalmazását, és meg kell vizsgálnia a gyűlöletcselekmények elleni uniós szabályok bevezetésének a lehetőségét. A tagállamok feladata, hogy befogadó környezetet teremtsenek, képzéssel, a tudatosság erősítésével, szorosabb párbeszéd fenntartásával a kormány és civil szervezetek között - zárta felszólalását Göncz Kinga.