MTI/mszp.hu | Belföld
2019. március 03. 19:21

A Matolcsy-program nem megoldás a kivándorlási válságra

Az MSZP szerint Matolcsy György jegybankelnök programja nem alkalmas a kivándorlási krízis megoldására - jelentette ki a párt elnökségi tagja vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.
Bihal Dávid hangsúlyozta: ezzel szemben a szocialisták európai megoldásokat kínálnak, az elvándorlás megszüntetésére a "Haza. Szeretet. Európa" program keretében.
 
Megfogalmazása szerint Matolcsy György azzal, hogy 100 ezer magyart szeretne hazahozni külföldről, beismerte, hogy a kormány család- és ifjúságpolitikája megbukott.
 
Elmondta: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 260-350 ezer, az ENSZ szerint 600 ezer magyar él külföldön.
 
Hiányuk pedig égető a hazai munkaerőpiacon, ami azt jelenti, hogy Magyarországon kivándorlási válság van - értékelt.
 
A kivándorlás egyik legfőbb oka álláspontja szerint, hogy a magyar fiatalok nagy része úgy látja, hazánkban szorgalommal, tudással, elhivatottsággal nem lehet előre lépni. Ellenben ha valaki kellően gátlástalan, és a lehető legelvtelenebb módon szolgálja, ki a Fidesz politikáját, az bármit elérhet ebben az országban.
 
"Tolvajtempóval nyírták ki a Fundamentát, teszik tönkre az oktatást, koncként dobják oda a multiknak a magyar munkavállalókat" - fogalmazott.
 
Úgy vélekedett: a Matolcsy-program azért sem megoldás a krízisre, mert éppen akkor beszél bérfejlesztésről a hiányszakmákban, amikor elrendelik a köztisztviselők számára a 9 órás munkanapot, a megyei és fővárosi kormányhivatali dolgozóknak már nem jár cafeteria, és az alapszabadság 25 napról 20 napra csökken.
 
Miközben Matolcsy figyelemfelhívó kampányokat rendezne az államilag támogatott oktatási és egészségügyi rendszer érdekében, a kormány évek óta nem tesz semmi az egészségügy és az oktatás problémáinak megoldásáért - sorolta az ellenzéki politikus.
 
Az MSZP szerint, ezzel szemben olyan átfogó európai ifjúsági akciótervet kell kidolgozni, amely kisgyermekkortól egészen a munkaerőpiacra lépésig kíséri a fiatalokat, mert Európa jövője a mai fiatalok kezében van - mondta Bihal Dávid.

Kapcsolódó párttagok