mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Pénzügy
2021. február 02. 14:31

A Matolcsy és a kormány közötti vita mindenről szól csak az emberek megélhetésének biztosításáról nem

Úgy tűnik, hogy újabb fejezetéhez érkezett a Matolcsy György és Varga Mihály közötti odamondogatás, miután a jegybankelnök ismét kritizálta a kormányzati gazdaságpolitikát, sőt az elmúlt 10 év teljesítményét is.

Van is mit bírálni, azonban felhívnánk Matolcsy György figyelmét, hogy a beváltatlan ígéretekhez ő maga is tevékenyen hozzájárult miniszterként, majd az MNB elnökeként.

Az látszik, hogy amíg a két fideszes politikus egymás bírálatával van elfoglalva, addig a saját feladataikat elhanyagolják: elszállt az infláció és a költségvetési hiány, csúcsot dönt az államadósság.

A presztízsharctól kezdve, a szobrok és festmények vásárlásán át, az oligarcha mentőcsomag megalkotásáig mindennel foglalkoznak a Fidesz-rezsim politikusai csak az emberekkel nem. Kiváltképp a turizmus és a vendéglátás közel 600 ezer dolgozójával, akiknek egyre nagyobb kihívást jelent a saját és a családjuk megélhetésének biztosítása. Tömegeknek szűnt meg, vagy csökkent drasztikusan a bevétele, ugyanakkor a hónapról-hónapra érkező számlákat továbbra is fizetniük kell.

A parttalan viták helyett cselekedetekre van szükség! Az MSZP már a válság kezdete óta azt az álláspontot képviseli, hogy a munkahelyek védelmét, valamint a magyar a kis- és középvállalkozásokat kell támogatni, továbbá a munkájukat elvesztőknek, a fizetéscsökkenést elszenvedőknek azonnali segítséget kell nyújtani.

A kormánynak 80%-os bértámogatást kell biztosítania és egyszerűsítenie kell a folyamatot annak érdekében, hogy minél hamarabb megkapják a segítséget a bajba jutottak! Az elbocsátás előtt álló munkavállalók bérének 80%-át állami támogatásként kell biztosítani 180 ezer forint nettó összegig, a munkavégzés megmaradásával 3-6 hónapra.

Továbbá gondoskodni kell azokról, akik nehéz helyzetbe kerültek, az MSZP ezért követeli, hogy az álláskeresési támogatást 9 hónapon át folyósítsák, amelynek nettó összege nem lehet alacsonyabb, mint 100 ezer forint.

MSZP

Bővebb információ: Szakács László, országgyűlési képviselő