mszp.hu | Belföld
2020. január 22. 14:58

A MÁV és a Volán összevonásával csak a dolgozók és az utasok járnak majd rosszul

A MÁV és a Volán összevonásával csak a dolgozók és az utasok járnak majd rosszul
Áll a Volán, áll a MÁV, sőt, a központosítások miatt áll az egész ország - az újrainduláshoz az ésszerű reformok útjára kell térni, mindenekelőtt kétszámjegyű béremelésekkel – erről tartott sajtótájékoztatót szerdán, a Volán székháza előtt Szakács László, az MSZP elnökhelyettese, és Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke.

Komjáthi Imre elmondta, 10 év „nem-kormányzás” után látszik, hogy csak „a haverok zsebének kitömése” érdekli Orbán Viktort: az állami cégek vezetőiből – Posta, Volánbusz, MÁV – egy „káoszbrigádot” hozott létre a kormány, akik, bár csak a hiányt termelik, zsíros fizetésekkel távoznak. „Lerohadt posta és közlekedési állapot van, rendkívül alacsony munkabérért kell dolgozniuk a buszsofőröknek, forgalomirányítóknak: halmozzák a hiányt. (…) A MÁV állapota vérlázító, ezek a cégek nem úgy működnek, hogy ez a magyar embereknek jó legyen!”

Hozzátette, az MSZP álláspontja az, hogy mindenekelőtt kétszámjegyű béremelések kellenek. Mint elmondta, erről azonban múlt hét szerdán a Volánbusznál, a szakszervezeti vezetők és Dávid Ilona – eredetileg bértárgyalásként meghirdetett, később stratégiai megbeszélésre átkeresztelt – találkozóján, szándékosan szó sem esett.

A Volán és a MÁV összevonásának kapcsán Szakács László emlékeztetett, hogy az elmúlt 10 év alatt ötödször esik már neki a kormány az átalakításoknak. „60.000 család megélhetésével játszanak! Az ilyen átalakításoknál két szereplő mindig rosszul járt eddig: az egyik a dolgozó, a másik az utas.”

A szocialista politikus szerint a kormány egyetlen egy központosítási akciója se volt sikeres eddig, se az oktatás, se az egészségügy, se a közszolgáltatások, mint például a kukaholding, terén.

Elmondta, szerintük a MÁV-Volánnál – amelyek eddig is állami kézben, de érthetetlen módon, egymás versenytársaiként működtek a piacon – megint csak a dolgozók és az utasok fognak rosszul járni.„Álláspontunk szerinte az összevonásnak csakis akkor lehetne értelme, ha egymást kiegészítő szolgáltatásként működnének ezek a cégek, amelyben megfizethető, elérhető, kiszámítható szolgáltatás nyújtanak. Kiegészítő módon kell fejleszteni, hogy az állami cégek működése egymást segítse, és természetesen a béreket meg kell emelni” – hangsúlyozta pártjának a dolgozókért, azok családjaikért és az utasokért meghatározott céljai ismertetésével Szakács László, az MSZP elnökhelyettese.

Kapcsolódó párttagok