A médiahatósághoz fordulunk a náci jelképet viselő újságíró ügyében

A médiahatósághoz fordulunk a náci jelképet viselő újságíró ügyében
A kormányközeli Origo munkatársa a Pesti TV műsorában olyan karkötőt viselt, amelyen a náci birodalom jelképe, a horogkereszt volt látható.

Ez bűncselekmény, mely a Btk. 335. paragrafusába ütközik, s e tényen az sem változtat, hogy későbbi Facebook bejegyzésében megjegyezte, hogy a karkötőt Indiában kapta, és nem volt célja az, hogy önkényuralmi jelképpel mutatkozzon a Fidesz-médiában. Ez a védekezés egyébként nem is állja meg a helyét: az újságírónak pontosan tudnia kell, mit jelent ez a szimbólum Magyarországon és Európában – nem véletlen, hogy Magyarországon nácikon kívül senki nem hordja azt.

A Btk. ráadásul a horogkeresztet, vagyis szvasztikát az altípusok megkülönböztetése nélkül kriminalizálja, s ezért az a hozzáfűzött jelentéstartalomtól függetlenül, nagy nyilvánosság előtt nem használható.

Ezért Karas Monikához, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökéhez fordultam, eljárást kezdeményezve, tiltott önkényuralmi jelkép képernyőn történő megjelenítése miatt. Az elnök asszonyt kértem, hogy adjon felvilágosítást arról, álláspontja szerint történt-e jogsértés ebben a műsorban, indít-e vizsgálatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, illetőleg a Médiatanács annak megállapítása érdekében, történt-e jogszabálysértés, és kérdeztem azt is, mindez milyen következményekkel járhat, ha bebizonyosodik, hogy a műsorban önkényuralmi jelképet tettek közzé.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz azért fordultam, mert szükségesnek tartottam felhívni a figyelmet a Fideszhez köthető médiaszereplők egyre látványosabb jobbra fordulására.

Várom, hogy elnök asszony - a törvényben meghatározott felvilágosítási kötelezettségének megfelelően - kérdéseimre 15 napon belül megadja a választ. E válasz tartalmáról tájékoztatom a közvéleményt.

 

Kunhalmi Ágnes,
az MSZP társelnöke,
országgyűlési képviselő

 

Kapcsolódó párttagok