mszp.hu | Belföld | közlemény médiatanács
2017. január 25. 12:00

A Médiatanács a Fidesz érdekeit képviseli a magyar állampolgárok helyett

A Médiatanács a Fidesz érdekeit képviseli a magyar állampolgárok helyett
Magyarországon a törvény szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának kellene ellenőriznie a sajtószabadság érvényesülését. A Fidesz által létrehozott és feltöltött testületnek azonban ez szándékában sem áll.

Egyszerre elfogadhatatlan és nevetséges, hogy az RTL-csoport és a 24.hu együttműködését megakadályozó döntésről a kormánypárti origo.hu már a Médiatanács ülését megelőzően tudott.  Ha ezek után bárkinek is lenne kétsége afelől, hogy a Médiatanács a Fidesz érdekeit képviseli a sajtószabadsággal szemben, az tévúton jár. Teljesen mindegy, kik lennének az érintett cégek, az origo.hu a médiatanácsi – médiafelügyelet – döntésről szóló cikkének döntést megelőző megjelenése is bizonyítja, hogy a Médiatanács többé nem független intézmény.

A Médiatanács által alkalmazott kettős mércére jó példa, hogy a testület semmilyen kifogást nem emelt akkor, amikor az Ausztriában hűtlen kezeléssel vádolt Heinrich Pecina, Orbánék strómanja a Mediaworks cégen keresztül megvette a Pannon Lapok Társaságát. A vásárlás után pedig egyből továbbjátszották a tizenhárom megyei napilapot Orbán Viktor első számú táskás emberének, Mészáros Lőrincnek. Ezzel az egész folyamattal a Médiatanácsnak semmilyen problémája nem volt.

Az MSZP szerint a Médiatanács döntése ismét közpénzből vagyonossá lett fideszes médiabűnözők érdekeit szolgálja. Ezért haladéktalanul vizsgálatot követelünk, hogyan jelenhetett meg előbb az origo.hu-n a Médiatanács döntése, mint ahogy az „valójában” megszületett.

2018-ban pedig elszámoltatjuk a felelősöket, majd egyenlő esélyeket, szabad viszonyokat teremtünk a médiapiacon is a fideszesek országlása helyett.

Kunhalmi Ágnes,
a Kulturális bizottság alelnöke

 

Kapcsolódó párttagok