2012. március 15. 10:36

A médiatanács lemondását követeljük

Az MSZP a Médiatanács lemondását követeli a Magyar Sajtó Napja alkalmából. Nem véletlenül ezen a napon, hiszen a Klubrádió ügyében most hozott bírósági ítélet ellen a médiahatóság olyan etikátlan módon hadakozik, ami ismételten megerősíti azt a feltételezést, hogy központi utasítás hatására politikai döntést hozott  a médiatestület a Klubrádió frekvenciájának odaítélésekor.

Ennek nyomatékot ad az is, amit a médiatanács felállítása óta az MSZP folyamatosan hangoztat, miszerint a csak Fidesz-delegáltakból állómédiatanácsnak demokratikus országban nem lehet soha létjogosultsága. A médiatörvény és annak számos rendelete nem felel meg azoknak az etikai és jogi normáknak, amelyek biztosíthatják ma Magyarországon a sajtószabadságot, a tájékoztatás és a tájékozódás sokszínűségét és objektivitását.

Éppen ezért mondjuk  lassan két éve: Magyarországon nincs ma sajtószabadság. Ahol az újságírók a büntetéstől való félelem miatt kénytelenek öncenzúrához folyamodni, ahol a média hirdetései piacát politikai szimpátia alapján irányítják központilag.

Március 15-én, a Magyar Sajtó Napján követeljük, hogy  távozzon a Médiatanács, és helyette állítsanak fel egy új, paritásos alapon működő tanácsot, olyat, ami minden demokratikus berendezkedésű országtól elvárható. Ha ez nem teljesül, akkor igazolást nyer a sokszor hangoztatott mondat: nemcsak sajtószabadság, de demokrácia sincs Orbán Magyarországán.