mszp.hu | Belföld, Külföld | tusványosi beszéd
2015. július 26. 11:48

A medve nem játék, Orbán nem mindenható, Európa nem illiberális demokrácia - EP-képviselői nyíltlevél-sorozat Magyarország polgáraihoz (51.)

Nagyívűnek hirdették meg Orbán Viktor újabb tusványosi beszédét, de a rezsim fenntartásában láthatóan megfáradt miniszterelnök nem mondott sem újat, sem nagyívűt. Egyszerűen csak azt hazudta, ami az aktuális érdekének épp megfelelt. Ahogyan szokta. 

Ezúttal az európai közösség mélyebb intergációja ellen, a nemzetállami szuverenitás mindenekfelettiségéről szónokolt. Ugyanis ennek van most divatja. Pedig Orbán mondott korábban mást is, egy alig néhány éve publikált cikkében azt írta: „balgaság lenne a teljesen szuverén nemzetállamok Európájáért kardoskodnunk”. Ugyanitt arról értekezett, hogy egy „erős, szolidáris és összehangoltan cselekvő Európai Unió sokkal jobban helyt tud állni a globális versenyben, és hatékonyabban tud szembenézni a jelenlegihez hasonló jelentős kihívásokkal, mint a tagállamok külön-külön.” Mondta nemrég ezt az az Orbán Viktor, aki például a bevándorlás valóban feszítő problémája esetén nem az erős, szolidáris és összehangolt cselekvést, hanem a különutas uszítást választja. Mert, a rövidtávú hatalmi érdekéből ez most a legmegfelelőbb.

Európa a nagy világégések óta talán a legkomolyabb válságát éli. Ez igaz. Hamarosan elválik, hogy a nyugatos fejlődést és békét biztosító közösségünk mivé fordul: kétsebességes Európa lesz mag-országokkal és leszakadó perifériás államokkal vagy újra megerősödő alapokon tovább építkező hatalom. Orbán saját bevallása szerint is egy olyan regattában ül, amelynek evezősei nem látnak előre, csak a múltat ismerik. Ideje lenne hát felütnie a történelemkönyveket és újraolvasni: mit hozott Európának az ego-nacionalista és erőszakos nemzetállamiság a múltban. Ez nem lehet a jövőnk. Mi azt valljuk: lehet büszke magyarnak és európainak egyszerre lenni. Orbán láthatóan és vállaltan nem az európai értékeket vallja. Magyarsága is kimerül a kérkedésben és mások magyarságának végtelenül gerinctelen megkérdőjelezésében. Ez egy megfáradt, egykor nagyívű, de mára végletesen tévútra jutott politikus végjátéka.

8436 órával vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden vasárnap figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Ötvenegyedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

 

dr. Ujhelyi István

az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő

2015. július 26.