mszp.hu | Belföld | Debrecen költségvetés
2014. február 26. 12:26

A megalapozatlanság és a hiányok költségvetése

Debrecen 2014. évi költségvetésének szerkezete és mértéke közel sem mutatja azt, amit országosan és helyi szinten hirdet a hatalom. Szerintük eljött és beérett a rendszerváltás az önkormányzatoknál is, megszabadultak terheiktől, fellélegezhetnek. Ez sajnos közel sincs így!

Az utóbbi években a város költségvetése mintegy felére zsugorodott. A tervezett 34,5 milliárdos főösszeg nem elég Debrecen értékeinek megőrzésére az itt élők életminőségének javítására.

Még ezen a csökkentett összegen belül is komoly – véleményünk szerint áthidalhatatlan – feszültségek vannak.

Újra elköveti a városvezetés azt a hibát, amit évek óta sorozatosan. A reális és megalapozottan tervezhető mintegy 1 milliárdos ingatlanértékesítési bevétel helyett több mint 4 milliárddal tömi be papíron a költségvetési hiányt.

A bevételi oldalon irreális az intézmények erőltetett bevételnövelése, ami szintén több százmillió forintos megalapozatlanság.

A költségvetés tervezett bevételeinek több mint 10%-a megalapozatlan.

Azt várná a város lakossága, hogy az adósságteher eltűnésével, és a növekvő saját bevételek mellett több jut, illetve marad arra, amit ők fontosnak tartanak.

A kiadási oldalon minden soron sugárzik a forráshiány, a pénztelenség.

Néhány kirívó, de jellemző feszültség:

Városüzemeltetésre reálértékben kevesebb jut, mint tavaly (most is 2 milliárd) pedig emlékszünk még a kátyúkra, a hóhelyzetre… Most odáig jutottunk, hogy a közvilágítás előirányzata „legalább kettő hónap közvilágítási számláját nem fogja fedezni (ez kb. 100 millió forintot jelent)”, az előterjesztés szerint.

A tömegközlekedés előző évi veszteségeit (2,3 milliárd forint) ugyan rendezi a költségvetés, de a félévkor jelentkező szintén milliárdos kötelezettségről szó sincs. Igaz, nincs is miből kifizetni. Súlyos nyomot hagy fontos intézményeink, non-profit kft-ink működésén az, hogy a tavalyi 1,8 milliárd helyett 1,4 milliárd van tervezve működésükre. Így a Nagyerdei Kultúrpark, a Sportcentrum, a Dehusz, a Főnix stb. működése a kritikus szint alá süllyed.

Új beruházás, fejlesztés nincs tervezve, csak az előző évi áthúzódó beruházások számlái, valamint vitatható túlköltekezései jelennek meg a tervben.

Megítélésünk szerint a 2014. évi költségvetési terv minden eddiginél gyengébb lábakon áll. Bevételi előirányzatai súlyosan megalapozatlanok, a kiadási oldalról pedig sugárzik a forráshiány, a pénztelenség.

Szathmári Károly
frakcióvezető    
Madarasi István
önkormányzati képviselő