MTI/mszp.hu | Belföld | 1956 megemlékezés
2012. október 23. 16:59

A megalázott nép felemelte fejét '56 októberében

Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke szerint a megalázott nép felemelte fejét 1956. október 23-án, a közös érzelmek szülte közös akarat pedig soha nem látott szoros összefogást teremtett.

A politikus kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján Szegeden, a városi ünnepségen összegyűlt mintegy kétszáz ember előtt azt mondta: 1990 folytatása volt az '56-os eseményeknek, hiszen nem volt felemelőbb érzés annál, mint a küszöbén állni az egykori álmok szívós, gyakorlati megvalósításának és büszkén a szemébe nézni az "elődöknek".

Ujhelyi István szerint az ország 1990-ben valóban hitte, hogy a következő nemzedékeknek a szabadság egyszer s mindenkorra olyan természetes lesz, mint a lélegzetvétel.

Azt mondta, hitték, hogy olyan demokráciát építenek, amelyben a hatalom okosan irányít, de nem kizárólagos és nem uralkodik. "Olyan, ami nem osztja jókra és gonoszokra, hazafiakra és hazaárulókra, mieinkre és tieitekre a társadalmat, mely nem ítélkezik és kirekeszt, hanem felemel és együttműködik, és amely nem uszít közpénzen fizetett hirdetésekben senki és semmi ellen" - fogalmazott.

A szocialista politikus szerint Magyarország, amelyre Európa 1956-ban és 1989-ben is példaképként tekintett, most, 22 év után a kontinens szégyenpadjára kerül. "A szemünk előtt egy új állampárt alakul régi eszközökkel. Ne hagyjuk, ne várjuk meg, hogy a történelem ismételje magát" - szólított fel Ujhelyi István.