mszp.hu | Belföld
2023. november 28. 14:11

A megfélemlítési törvény célja az ellenzék ellehetetlenítése

A megfélemlítési törvény célja az ellenzék ellehetetlenítése
A Fidesz által alkotott szuverenitási törvényről, annak következményeiről, valamint az Alaptörvény újabb módosításáról is beszélt keddi vezérszónoki felszólalásában Gurmai Zita országgyűlési képviselő, az MSZP frakcióvezető-helyettese.
A Fidesz törvénytervezete egyedül a saját hatalmának a bebetonozását kívánja biztosítani, a törvénytervezet annyira pitiáner, és annyira színvonal alatti, hogy leginkább a „szuteréntörvény” jelzőt lehetne rá aggatni, de mivel a javaslat célja a megfélemlítés, így helyesebb volna megfélemlítési törvénynek nevezni – kezdte felszólalását Gurmai Zita. 
 
A kormány szerint azért van szükség erre a törvényre, mert szerintük vannak, akik Magyarország önállóságát veszélyeztetik, ehhez képest a tervezet normaszövegében egyetlen szó sem esik hazánk önállóságáról. A kormány a felmerülő jogbiztonsági aggályok ellenére felállít egy megfélemlítési hivatalnak titulálható új szervet is. 
Pontos és betartható szabályok hiányában – a törvény értemében – azt bélyegezhetnék meg, vagy tehetnék tönkre, akit csak akarnak. 
 
A megfélemlítési hivatal figyelni fogja, hogy ki az, aki fel mer szólalni a kormánnyal szemben, bármilyen kritika elég lesz ahhoz, hogy a hivatal működésbe lépjen. 
A Fidesz azért alkotja meg ezeket a jogszabályokat, hogy a kritikus hangokat elhallgatassa. Már nem elégszenek meg az önkormányzatok, valamint az ellenzéki pártok zaklatásával, hiszen a teljes közéletet rendszabályozni akarják. 
 
A jogszabály kimondja, hogy a felállítandó hivatal éves jelentéseivel szemben nem indítható per a bíróságokon, ebből következik, hogy bárkit megvádolhatnak majd – a bírói kontroll kizárásával. Itt már szó sincs az ország szuverenitásának megőrzéséről. 
A hivatalnak az lesz a feladata, hogy a kormánypárttal szemben senki ne emeljen szót, „ezt úgy hívják, hogy korlátlan önkényuralom” – érvelt Gurmai Zita. 
 
Persze a külföldi befolyásolás tilalma Orbán Viktorra és a Fideszre nem vonatkozna. Ezzel kapcsolatosan az MSZP frakcióvezető-helyettese emlékeztetett, hogy a Fidesz pártalapítványa a 2000-es években külföldi pénzekből finanszírozta a rendezvényeit. 
„Tavaly a francia elnökválasztások előtt a fideszes kormány nyomására a Magyar Külkereskedelmi Bank 11 millió euróval finanszírozta Marine Le Pen kampányát” – fogalmazott Gurmai Zita.  
 
A Fidesz beavatkozott a szlovén választásokba is, továbbá egy szélsőjobboldali spanyol pártot is támogatott. 
 
A Fidesz célja tehát az ellenzék teljes ellehetetlenítése, miközben ők eluralják a sajtót és a nyilvánosságot. A javaslat azonban az állami szervek arculcsapásaként is betudható, hiszen hazánkban működik az ügyészség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági intézményrendszer, amelyek az esetleges visszaélések esetén el tudnának járni. 
A megfélemlítési hivatal egy valamire biztosan jó lesz, hogy hatékonyan fogja tudni távol tartani az uniós forrásokat hazánktól, hiszen egy ilyen intézmény működése mellett még a jogállamiság látszata sem lesz hazánkról elmondható. 
 
A felszólalása végén Gurmai Zita beszélt az Alaptörvény tervezett, 12. módosításáról is, amely a jogállamiság leépítésének újabb állomása. 
 
Nem véletlen, hogy évek óta zajlik a katonák törvényekben biztosított jogainak nyirbálása. A kormány rendeleteivel évek óta korlátozza a szolgálatteljesítés és a leszerelés szabályainak érvényesülését, feljogosították a honvédelmi minisztert a jogállási törvény rendelkezéseinek felülírására, év elején pedig – statáriális jelleggel – tömeges kirúgásokat hajtottak végre. Ehhez eddig a hazug hivatkozási alapot az indokolatlanul fenntartott veszélyhelyzet szolgáltatta.
 
„Mostanra Orbán Viktor elérkezettnek találta az időt a katonák jogfosztásának teljessé és véglegessé tételére. Ezzel a katonák válnak az első olyan foglalkoztatottsági csoporttá, akiknek jogait nem védik törvények!” – érvelt az MSZP frakcióvezető-helyettese. 
 
„Ezután a katonák számára az egyetlen igazodási pont a kormány akarata lesz. Tehát az Alaptörvény módosítás célja és következménye, hogy nem a magyar nemzetnek, hanem Orbán Viktor kormányának lesz hadserege” – összegzett a felszólalása végén Gurmai Zita. 

Kapcsolódó párttagok