Belföld, Gazdaság, Külföld | női kvóta közlemény
2012. november 15. 12:03

“A meggyengített javaslatból hiányoznak a konkrét intézkedések”

Az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke, dr. Gurmai Zita, európai parlamenti képviselő csalódottságát fejezte ki az Európai Bizottság azon mai napi indítványa kapcsán, ami a felügyelőbizottságokban bevezetésre javasolt női kvótákat érintette. A javaslat eredetileg október 23-án került előterjesztésre, de végül elhalasztásra került a mai napra. Az elhalasztás okaként széles körben az ügy Viviane Reding, az Európai Bizottság Alelnöke általi nem megfelelő kezelését tartják.

Dr. Gurmai Zita kijelentette: “Sajnálom, hogy Viviane Reding Európai Biztos végül egy ilyen gyenge szöveget terjesztett a Biztosok Testülete elé. A szövegből hiányzik bármiféle konkrétum és kulcsintézkedés, elmarad attól, hogy erős politikai jelként értelmezhessük és elmarad az európai nők várakozásától. Most az Európai Parlamentre kell számítanunk, hogy a javaslatnak igazi tartalmat adjon.“

A Bizottság által elfogadott javaslat a következők szerint hígult fel:

· A kvóták csak a nem-végrehajtó pozíciókra alkalmazandók. Az ügyvezető igazgatóságok csak bátorítva vannak a “rugalmas-kvóták” alkalmazására, azaz önszabályozásra. Ennek értelmében az irányelv nem jelent újítást a jelenlegi helyzethez képest.

· A szankciókat nem európai uniós, hanem nemzeti szinten határozzák meg.

· Az irányelv határidőhöz kötött (2028. december 31.)

· A kis- és középvállalkozásokra nem vonatkozik az irányelv, még a tőzsdére bejegyzettekre sem. Az Irányelv az EU csupán 5000 cégére lesz alkalmazandó, ami elhanyagolható szám az EU összes létező cégéhez képest

· Az olyan cégek, ahol a munkaerő kevesebb, mint 10%-a nő, mentesül az irányelv alól.

Dr. Gurmai Zita elmondta, hogy „figyelnünk kell az európai parlamenti képviselőkre, hogy újból bevezessenek olyan elemeket, mint az európai szintű szankciók, kötelező erejű törvények és további ösztönzőket azonosítsanak, amelyek bátorítják a nőket a vállalatok testületeiben való részvételre. A demokrácia, igazságosság és egyenlőség vitán felül álló ügyén túl emlékeznünk kell arra is, hogy minden jel arra utal, hogy egy nemileg kiegyensúlyozottabb testület egyben jobban működő vállalkozást is jelent.”