Belföld, Gazdaság, Külföld | közlemény KKV
2013. június 26. 12:16

A megszorítások ellenére támogatni kell a kicsiket

„Az Unió kisvállalkozás-politikája nem helyettesítheti a tagállamok gazdaságpolitikáját, annak csak kiegészítéseként értékelhető” – hangoztatta Herczog Edit az EP Kisvállalkozói Munkacsoportja által szervezett "Európa a Kis- és Középvállalkozásokért" konferencián.

A következő hétéves költségvetési keretprogram kis- és középvállalkozókra vonatkozó fejezeteit körüljáró tanácskozáson elsősorban azt vizsgálták, hogy a tagállamok megszorítási politikája és a szűkülő uniós büdzsé közepette mely programok szolgálhatják mégis a kkv-k érdekeit.

Herczog Edit elnökségi tag szerint az a legfontosabb, hogy a jelenlegi szűkös források ott fejtsék ki a hatásukat, ahol a növekedés és a munkahelyteremtés a leginkább biztosított. A képviselő szerint ugyanis a tervezett 70 milliárd eurós regionális fejlesztési forrásokból nem juthat egyformán mind a 23 millió európai kkv-nak. Éppen ezért azokra a programokra kell a legnagyobb figyelmet fordítani, amelyek a kicsik esetében is a határokon átnyúló együttműködés, a digitalizáció, az energiahatékonyság javítása irányába hatnak. A képviselő fontosnak tartotta leszögezni, hogy a sokszor emlegetett túlzott adminisztrációs követelmények nem az Unió sajátjai, hanem épp a tagállamok belső szabályzásaiból fakadnak. „A kisvállalkozói javaslatcsomag értelmében az EU-nak éppen az a feladata, hogy ezek ellen fellépjen” – állítja Herczog.