2011. február 11. 16:35

A megszorítások java még csak most jön

Az emberek az elmúlt nyolc hónap során egyszer már megtapasztalhatták, milyen az, amikor a Fidesz-KDNP valamitől meg akarja óvni őket: a kormány nyugdíjvédelmi akciójának eredménye az időskori megtakarításaik államosítása lett.

Lázár János ma a válságadók kapcsán újabb, ezúttal az emberek mindennapi életét (a banki ügyintézés díját, a bevásárló blokkokon, telefonszámlákon szereplő összegeket) érintő védőakciót hirdetett. Kár, hogy ezt csak most tette meg, nem pedig már hónapokkal ezelőtt, amikor az MSZP már figyelmeztetett a különadók fogyasztókra hárulásának veszélyére. Ugyanis a szocialista kormányok vezettek be először úgy bankadót Magyarországon, hogy azt nem az ügyfeleknek kellett megfizetniük.

Az energiaárak emelkedése kapcsán az MSZP szintén többször kérte a kormányt: folytasson felelős gazdaságpolitikát, hiszen csupán a kedvező forint-dollár árfolyam segíthet az energiahordozókat viszonylag kedvező áron beszerezni. Sajnos a Fidesz-KDNP nem az MSZP-re, hanem Orbán Viktorra hallgatott, aki szerint az "energiaárakat igenis meg lehet állítani az országhatáron". Nem lett igazuk, kudarcot vallottak, ennek az árát viszont most ismét a magyar emberek kénytelenek megfizetni.

Az MSZP már hónapokkal ezelőtt felhívta a figyelmet arra is, hogy az egykulcsos adórendszer nem csak társadalmilag igazságtalan, hanem gazdasági szempontból is haszontalan, hiszen nem segíti elő a fogyasztás bővülését és a növekedést. Ám ebben sem hallgattak a tapasztaltabb pártra, hanem áterőltették a gazdagoknak kedvező személyi jövedelemadót, amellyel saját minisztereik, államtitkáraik zsebét ugyan megtömték, de az embereknek kevesebb maradt a borítékban. Ráadásul sem a gazdaság, sem a foglalkoztatás növekedése nem indult be. Ehhez a szocialisták javaslatának befogadására, vagyis a járulékok 5 százalékponttal való csökkentésére lett volna szükség. Ez ténylegesen csökkentette volna a munkaadók bérterheit, ez által foglalkoztatásbővülést, munkahelyteremtést eredményezett volna.

A kormány hibát-hibára halmozó politikája kudarcot vallott, ezt Lázár János ma beismerte, de az újabb védelmi politika meghirdetése baljós jel a magyar emberek számára: a megszorítások java még csak ezután következik.

Tukacs István,
országgyűlési képviselő