MTI
2011. január 12. 20:00

A megszorítások költségvetése jöhet

A Fővárosi Közgyűlés szocialista frakcióvezetője szerint a megszorítások költségvetése lehet a 2011. évi fővárosi büdzsé; Horváth Csaba szerint a városvezetés semmibe veszi a rászorultakat, és a város hosszú távú érdekeit.

A szocialista politikus a szerdai rendkívüli közgyűlés szünetében két képviselőtársával, Tüttő Katával és Bihary Gáborral közösen tartott sajtótájékoztatóján az Orbán-kormány "felelőtlen" gazdaságpolitikáját tette felelőssé a főváros jelenlegi pénzügyi helyzetéért.

Horváth Csaba szerint az első Orbán-csomag 1998-2002 között "nagyon sok kárt okozott a budapestieknek", a második Orbán-csomag pedig 5 milliárd forint bevételkiesést jelent a fővárosnak. Mint hozzátette, nem tud olyat területet mondani, ahol jobb szolgáltatást kapnának a budapestiek; ehelyett romló életminőségre, romló környezetre számíthatnak.

Horváth Csaba szerint a főpolgármester a közgyűlés ülésén "meghátrált", mert már nem a költségvetésről, hanem csak annak koncepciójáról beszélt. Ezzel kapcsolatban úgy vélte, hogy a koncepció "nem legyinthető félre", mert lenyomata a költségvetési szándéknak.

Arra emlékeztetett, hogy Tarlós Istvánék, Orbán Viktor támogatásával a kampányban több pénzt, jobb közlekedést, nagyobb biztonságot ígértek.

Horváth Csaba ezzel kapcsolatban úgy vélte, Tarlós István az ülésen "korrekt bejelentést tett", amikor azt mondta, hogy a költségvetés mindenkinek fájni fog. A szocialista politikus többször is azt hangoztatta, hogy a döntések mögött emberek állnak, így például amikor a szociális ellátások forrásainak csökkentéséről döntenek, akkor az azt jelenti, hogy több hajléktalan lesz a városban.

Tüttő Kata közölte, számításai szerint az elmúlt egy évben az Orbán-kormány gazdaságpolitikája 100 milliárd forint kárt okozott a fővárosi költségvetésnek. Példaként említette az idegenforgalmi adócsomagot, az energiaadót, a BKV-szerződés nem teljesítését valamint az árfolyamgyengülés miatti kamattöbblet-kiadást.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy az előző városvezetésnek milyen szerepe volt a mostani helyzet kialakulásában, éreznek-e felelősséget, Tüttő Kata arra emlékeztetett, hogy tavaly márciusban a Moody,s és a Standard and Poor,s szerint nem volt kezelhetetlen az adósságállomány. Mint mondta, a városvezetés minden nap újabb hiányszámot jelent be, de nem látják annak a hiánynak a hátterét, amiről Tarlós István és Atkári János beszél, nem tudják, hogy az miből áll össze.

Horváth Csaba ezzel kapcsolatban megjegyezte: korábban a városban a költségvetés tervezése működési eredménnyel volt kalkulálva, és megtakarításokból tudták finanszírozni a fejlesztési hiteleket.