A megszorítások veszélyeztetik a fogyatékos emberek jogait

"Kérem az Európai Bizottságot, küldjön egyértelmű jelzést a tagállamok felé, hogy a fogyatékos személyek ellátását szolgáló költségvetés csökkentése súlyosan veszélyezteti jogaik érvényesítését" - hangsúlyozta Göncz Kinga szocialista EP-képviselő abban a kedd késő este megtartott vitában, amelyben arról volt szó, hogy a megszorítások milyen hatást gyakorolnak a fogyatékos emberek életkörülményeire.

"Sokszor szóvá tettük, hogy a gazdasági válság következményeit elsősorban a legsérülékenyebb társadalmi csoportok viselik. Hiába mondja ki az EU Alapjogi Chartája, hogy az Unió elismeri és tiszteletben tartja a fogyatékossággal élő személyek jogait, hiába teszi világossá az Európai Parlament jelentése, hogy az Európai Unió 2020-ig tartó stratégiájának foglalkoztatási céljai nem érhetők el a fogyatékossággal élők bevonása nélkül, sok tagállamban mégis azok a szolgáltatások esnek a megszorítások áldozatául, amelyek a fogyatékos emberek rehabilitációját, képzését, munkaerő piaci belépését segítették" - fejtette ki Göncz Kinga.

A képviselő hozzátette: "A kormányok csökkentik a nekik járó támogatásokat. Magyarországon például a rokkantsági nyugdíjat célzó felülvizsgálat során visszamenőleges hatályú jogalkalmazással a rokkantak 50 százalékát tették ki a rendszerből. Mivel nincsenek munkahelyek, ők nagyrészt ellátás nélkül maradnak".

"Kérem az Európai Bizottságot, küldjön egyértelmű jelzést a tagállamok felé, hogy a fogyatékos személyek ellátását szolgáló költségvetés csökkentése súlyosan veszélyezteti jogaik érvényesítését, súlyosan diszkriminatív helyzetet teremtenek. Olyan stratégiákra van szükség európai és nemzeti szinten egyaránt, amelyek ezeket a következményeket kivédik és visszafordítják" - hangoztatta hozzászólásában Göncz Kinga.