A méhek védelme az éhezés elleni küzdelem része - díjátadás innovatív méhészeknek

A méhek védelme az éhezés elleni küzdelem része - díjátadás innovatív méhészeknek
"No bees, no food - Ha kipusztulnak a méhek, abba belehal az emberiség is" - mondta Szanyi Tibor Brüsszelben a Méhek Európai Hete keretében az EU legnagyobb agrárképviseleti szövetsége, a Copa-Cogeca által szervezett tanácskozás európai parlamenti házigazdájaként.

"Ha a méhek eltűnnek, akkor az emberiség előbb kerül az éhezés szélére, mint bármi más okból" - vélekedett a magyar politikus. "Bár igen fontos a méztermelés is, a méhek haszna kevésbé ebben rejlik, hanem sokkal inkább a növények beporzásában" - tette hozzá a szocialista EP-képviselő.

A 23 millió európai gazdát és 22 ezer európai agrárszövetkezetet tömörítő Copa-Cogeca finn főtitkára, Pekka Pesonen hangsúlyozta, hogy az EU-ban az elmúlt 10 évben hiába növekedett a méhkasok száma 30 százalékkal, a méhek mézben mért teljesítménye nem változott, vagyis drámai a gyengülés mértéke.

"Nem tudjuk, pontosan mi minden az oka a méhek egyre gyakoribb tömeges pusztulásának, de az biztos, hogy a háttérben az emberi szennyezés is áll. A levegőtől a talajig mindenütt az ördög ürülékét terítjük. Felhívom az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsa fel a méhpusztulással kapcsolatos elemzéseket és kutatási projekteket, mert valójában versenyt futunk az idővel" - zárta szavait a magyar politikus.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21