nyugat.hu
2012. augusztus 24. 06:59

A mélyszegénység már nem csak roma probléma

Ma 6-800 ezer magyar kénytelen 20 ezer forint alatti összegből havonta megélni, a mélyszegénység már össztársadalmi probléma – mondták a romaintegráció kapcsán az MSZP-sek.

A MSZP „karnevál-közeli helyzetben” dobott fel „fontos és komoly” kérdést – fogalmazott Dr. Nemény András vasi országgyűlési képviselő: a romaintegrációt. A déltájra összehívott szombathelyi sajtóbeszélgetés vendége Teleki László, az MSZP országos elnökségi tagja volt.

A volt romaügyi államtitkár a sajtótájékoztatót megelőzően egy kötetlen beszélgetésen vett részt, ahol a helyi kisebbségi vezetőkkel vitatták meg a helyi problémákat.


Körülbelül két héttel ezelőtt – utalt rá Nemény - csekély érdeklődés mellett egyszer már városi szinten is terítékre került a romakérdés, akkor a Jobbik a cigánybűnözés ellen szervezett tüntetést a Fő téren. A szocialisták a problémák kezelését – mondani sem kell – másként gondolják.
Nem az Azori-szigeteken kéne a roma stratégiát megvitatni

Itt az ideje – közölte Nemény, - hogy hitelesen beszéljünk a romakérdésről. A Fidesz szép szavakat hirdet, közben „a valóság köszönő viszonyba sincsen ezzel”. Példaként említette, hogy nemrég a parlamentben, a romastratégia megvitatásán mindösszesen 12 fideszes politikus vett részt. Megkérdezte tőlük, hányan voltak ott közülük azon az ominózus Azori-szigeteki nyaraláson, amelynek fő napirendi pontja anno a romastatégia kidolgozása volt. A 12-ből mindössze egy kormánypárti képviselő tette fel a kezét.

Másrészt Nemény bírálta Farkas Flóriánt is, aki az ORÖ elnökeként úgy képviseli a romákat, hogy egyetlen olyan ülésen nem vesz rész, amelyen a kisebbséget érintő törvényt vitatják.

Az oktatásban hosszútávon kell gondolkodni


Ezután Teleki László vette át a szót, aki kiemelte, az MSZP választási programjában külön fejezetben térnek ki a roma integráció kérdéskörére. Két fontos területet emelt ki, az oktatást, és a foglalkoztatás problémáit.

Teleki szerint a tankötelezettség 18-ról 16 évre történő leszállításával jövőre több tízezren esnek ki az oktatás rendszeréből, ezek a fiatalok aztán végzettség nélkül maradnak. Elhibázott lépés volt ez a módosítás, mert a rendszerből kieső roma és nem roma fiatalok nem egykönnyen tudnak elhelyezkedni. Felelőtlenség kidobni őket, hiszen nem tudnak nekik foglalkoztatási alternatívákat nyújtani. Ezzel az intézkedéssel végső soron a roma értelmiség megjelenését akadályozza meg az Orbán kormány.

Másrészt szeptembertől 35 ezerrel kevesebb diák kezdi meg felsőoktatási tanulmányait. A napokban egyetemi tanárok sora kapja meg felmondólevelét, a tankötelezettség leszállításával pedig a középiskolai tanárok is tömeges elbocsátásokra számíthatnak.

Szerinte minimum 17 évre, maximum 18-ra vissza kell állítani a tankötelezettséget, hogy legalább egy szakmával a kézben kerüljenek ki a fiatalok az iskolarendszerből.
Miért szüntették meg a Magyarországi Cigányokért Közalapítványt?

Tiltakozott amiatt is, hogy megszüntették a Magyarországi Cigányokért Közalapítványt. (Amely 2003-ban még 800 milliót, tavaly már csak 270 milliót osztott szét a tehetséges romák közt ösztöndíjakra). A közalapítvány azzal, hogy anyagilag is segítette a roma fiatalokat, hozzájárult a romák identitásának megőrzéséhez, társadalmi integrációjukhoz.

A roma politikus elfogadhatatlannak nevezte a 47 ezer forint közmunkabért, amiből közlése szerint nem lehet megélni, s szorgalmazta, hogy állítsák vissza a napi nyolc órás munkaidőt, az MSZP-kormány idején folyósított 62 ezer forintot.

„Egyenlővé kell tenni az oktatáspolitikát” – hangsúlyozta. Majd kijelentette, munkát kell adni, családonként legalább egy főnek lehetőséget ahhoz, hogy dolgozhasson. Így tervezhető csak a gyerekek iskoláztatása.

Viszont a roma politikus örül annak, hogy a Fidesz 3 éves kortól kötelezővé tette az óvodát, fontos lépésnek nevezte, amihez (szerinte EU-s támogatásból) már csak a feltételeket kell megteremteni (az óvodai helyek bővítésével).

Teleki László fontosnak tartja még a kis és középvállalkozások, a mezőgazdaságban dolgozó romák támogatási rendszerének visszaállítását. Bírálta az egykulcsos személyi jövedelemadót is, amely csak szűk réteget támogat.

Hangsúlyozta, Magyarország – Ferge Zsuzsa szociológiai felmérése alapján - 4 millió szegény országa lett, ennyien élnek a létminimum alatt. 6-800 ezren 20 ezer forint alatti összegből kénytelenek havonta kijönni – így elmondható, a mélyszegénység már nem csak roma-, hanem össztársadalmi probléma. Végezetül kiemelte „A szegénységgel ennek az országnak valamit tennie kell, és aki kormányon van, elsősorban annak kötelessége és felelőssége ez...” Az MSZP-nek pedig az a feladata, hogy alternatív programokat dolgozzon ki.