mszp.hu | Belföld
2023. május 05. 11:57

A mélyszegénységben élő fiatalokon segítene az MSZP javaslata

A mélyszegénységben élő fiatalokon segítene az MSZP javaslata
Az Eurostat adatai szerint minden tizedik magyar fiatal él mélyszegénységben. Az MSZP mentőcsomagja őket is célozza – derült ki Pusztai Patrik, az MSZP ifjúságpolitikusának sajtótájékoztatóján.

A növekvő szegénységgel és a brutális inflációval indokolta Pusztai Patrik, az MSZP Ifjúsági Tagozatának elnöke a mentőcsomag ötletét. „Az orbáni infláció miatt a családok egyre jobban elcsúsznak, az életszínvonal meredeken zuhan, a fiatalok jövője egyre kilátástalanabb. Ezzel a helyzettel azonnal kezdeni kell valamit!” – mondta el az MSZP politikusa, aki az Eurostat 2021-es adatait ismertette: a 15 és 29 év közötti fiatalok körében a súlyos anyagi és szociális hátrányban élők aránya 10,3 százalék. „Ez azt jelenti, hogy a magyar fiatalok tizedének nem jut elég élelmiszer minden nap, egy részük azt sem tudja, hogy holnap mit fog enni, esetleg hol fog aludni” – mondta Pusztai Patrik.

A szocialista ifjúsági politikus szerint a helyzetet súlyosbítja a világbajnok infláció. „Már minden ember kétszer meggondolja, hogy mit tesz a kosarába bevásárláskor. A jól keresőknek is nehéz már a hónap végén kijönni a fizetésből, hát még azoknak, akik kevesebbet keresnek, vagy munkanélküliség miatt éppen nincs bevételük” – mondta el a szocialista politikus, aki felhívta a figyelmet: a diákok és a fiatalok ráadásul különösen sérülékeny csoport – keveset keresnek, vagy egyáltalán nincs bevételük, viszont nekik ugyanúgy ki kell fizetni az albérletet, a kollégiumot, és ugyanúgy vannak kiadásaik, amelyeket fizetniük kell. Emlékeztetett: sok vidéki fiatal azért nem tud továbbtanulni és kénytelen elmenni alacsony fizetésért dolgozni valahova, mert a családja nem tudja támogatni. „Ezt nem engedhetjük meg! Nem engedhetjük, hogy az ország fiataljai a továbbtanulás helyett kényszerből a létminimumot válasszák egy életre. Ez az ország elszegényedését és elbutulását fogja okozni” – mondta a szocialista politikus sajtótájékoztatón. 

„A szocialisták Mentőcsomag háztartásoknak nevű javaslata valódi segítség lenne a rászorulóknak” – tette hozzá Pusztai Patrik, aki szerint a problémát a szocialisták javaslatai érdemben tudják enyhíteni. 

„A leginkább rászoruló 300 ezer családnak, havi 20.000 forint értékben élelmiszer-bankkártyát kell adni. Hiszen minden szülő meg szeretné adni gyermekeinek az anyagi biztonságot, a szociális védőhálót. Ez egy lehetőség lenne, hogy a szülő támogatni tudja a gyermekét, aki az élete elindítása előtt áll. A fiataloknak ma különösen szüksége van erre” – hívta fel a figyelmet az MSZP ifjúságpolitikusa, aki ismertette a többi pontot is. Elmondta, hogy az MSZP adóstopot követel, vagyis azt, hogy a kormány törölje el az élelmiszerekre kivetett extra ÁFÁ-t és az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-ját! A második pont az árstop: a szocialisták megtartanák a nyolc élelmiszer kedvezményes árát mindaddig, amíg az élelmiszer ÁFA és különadó megmarad. Az MSZP júniustól 5%-kal emelné a nyugdíjakat és támogatást adna a kisboltoknak is, amelyeket súlyosan érint az árstopok bevezetése. 

Kapcsolódó párttagok