2012. május 17. 16:47

A memória hiánya téves önbizalomhoz vezet

Nem szeretnénk orvosi babérokra törni, azonban Völner Pál, a fejlesztési tárca államtitkárának büszke kijelentései zavarják a tényekre fogékony társadalom érzékenységét. A magyar polgárok ugyanis emlékeznek arra, hogy már 2008 márciusában döntés született arról, hogy 34,44 milliárd forintért felújítják az Óbuda-Esztergom vasútvonalat, azonban ez már kimaradt Völner úr szelektív memóriája miatt hiányos mondandójából. Felettébb érdekes, hogy a fideszes honatyáknak mindig csak akkor hagy ki az emlékezetük, amikor MSZP-s érdemekről kellene beszámolni. Ennek eredményeként szinte mindegyikük memóriazavaros.

Ami a további tényeket illeti: Esztergom-Dorog-Nyergesújfalu-Piliscsaba-Pilisvörösvár térség lakóinak bejutása a fővárosba katasztrofális. Ezért döntött az előző szocialista kormány arról, hogy felújítja a vasutat ezen a szakaszon, mert autóval, busszal sokszor több órába kerül ennek a 30-40 km-nek az átszelése. Főleg a 10-es út solymári kereszteződésétől Budapest határáig állnak az autók, autóbuszok. Ezért fontos a vasúti pálya felújítása is, és fontos lenne a 10-es út és az M0 északi körgyűrűjének a megépítése.
Azonban még mindig nem készült el az M0 befejező szakasza, ami pont az északi részeken segítene. Aprócska érdem, de a most átadott M0 szakaszok is a szocialista kormányok döntése nyomán épültek meg.

Sajnálatos azonban, hogy a korábbi döntéssel ellentétben most csak Pilisvörösvár és Esztergom között újítják fel a vasutat. Ezt valahogy Völner Pál államtitkár nem mondja.

Különösen fájdalmas a térségben lakók számára, hogy a 10-es út felújítása lekerült a napirendről, pedig 2010 áprilisára megvolt a jogerős bírósági ítélet, amely zöld utat adott a beruházásnak. Építés helyett újratervezik. Addig meg reggelente áll a közlekedés a solymári elágazásnál.

További memóriazavarra utal, hogy bár megígérték a fideszesek, de nem épül új híd Esztergomban.

A tényekhez tartozik még, hogy
- azért pörögtek fel a kifizetések, mert az MSZP-s kormányzás alatt eldöntött pályázatok most zárulnak, tehát ez sem a fidesz sikere,
- 2010-ben szinte teljesen leállították a pályázati rendszert, ezért került veszélybe a pénzek kihelyezése.

Megállapítható tehát, hogy már rég kész lenne az említett felújítás, ha a Fidesz időben nekilát. Két éven át halogatták, és most a kormány a nemzeti együttműködés csodálatos eredményeként igyekeznek eladni a projektet. Stimmel: a nemzet részeként az MSZP-s határozatot hajtják végre, bár annak csak a felét, a másikkal adósak.

Az MSZP követeli, hogy a teljes szakaszt újítsák fel! Völner Pál pedig kérjen bocsánatot Esztergom-Nyergesújfalu lakosságától, mert  azt ígérte, hogy visszaáll a vonatközlekedés Esztergom és Almásfüzitő között, ehelyett szinte teljesen megszűntette ezt a vonatszakaszt. Javasoljuk továbbá egy memóriajavító kezelés elkezdését.

Lukács Zoltán,
frakcióvezető-helyettes

Winkfein Csaba,
az MSZP elnökségi tagja