mszp.hu | Belföld | Mezőhegyesi Ménesbirtok közlemény
2014. február 04. 13:55

A Mezőhegyesi Ménesbirtok egyben tartása a magyar vidék érdeke

"A mai napon levélben fordultam Dacian Ciolos, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős európai biztoshoz és Paolo De Castro, az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának elnökéhez a Mezőhegyesi Ménesbirtok ügyében. Elfogadhatatlannak tartom azt a veszteséget, amely Mezőhegyest és Békés-megyét érné a Ménesbirtok, Európa egyik vetőmagközpontjának feldarabolásával. A Magyarországon egyedülálló, több mint 200 éves múltra visszatekintő Ménesbirtok 600 állandó, és további 1000 részmunkaidős munkahelyet biztosít a mezőhegyesi és a környékbeli békési családoknak. A megélhetésükben megfenyegetett dolgozók értetlenül állnak a Nemzeti Földalapkezelő jogorvoslati lehetőséget nélkülöző döntése előtt, miszerint a Ménesbirtok akár 53 részre is szakadhat 2017-et követően. Ha a magyar agrárkormányzat szétszakítja a Ménesbirtokot az európai szinten is jelentős vetőmagtermesztés megszűnik a térségben, az öntöző berendezések használata ellehetetlenül, több ezer család megélhetése veszélybe kerül. Miért kell a Ménesbirtoknak is a fideszes földpolitika áldozatául esnie? A Gyulai Húskombinát, Hortobágy, Kishantos és Kajászó után a helyi gazdálkodók helyett megint más településen élő, kormányközeli politikusok juthatnak állami földekhez. Ezzel nem csak a helyi gazdáknak okoznak kárt, hanem az adott településnek és a teljes magyar mezőgazdaságnak is. Ma Magyarországon új nagybirtokrendszer épül, s a kedvezményezettek a fideszes oligarchák." - mondta Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának tagja a Mezőhegyesi Ménesbirtok tervezett feldarabolása kapcsán.

"A ménes több mint két évszázados múltja, műemlékeink megőrzése nemzeti érdek. Mivel a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. a település legnagyobb foglalkoztatója, egybetartását kiemelt nemzeti ügyként kell kezelnünk. A mezőhegyesi cukorgyár bezárása a mai napig érezteti hatását Békés megyében. Ha a Ménesbirtok is tönkremegy, a térség számára kitörési pontként szolgáló rendkívül munkaigényes vetőmagtermesztés lehetetlenül el. A magyar mezőgazdaság jövőjének alapfeltétele a hatékony vízgazdálkodás, az öntözés fejlesztése. Az öntözés Magyarország legtöbb megyéjében azonban megoldatlan problémát jelent. Békés megyében, Mezőhegyes térségében példaértékű a vízgazdálkodás, amely a birtok feldarabolásával veszélybe kerülhet." - hangsúlyozta a szocialista EP-képviselő.

"Az új uniós Közös Agrárpolitika a vidéki, falusi turizmus újabb lehetőségeit nyitja meg. Vonzóvá ezek a programok akkor tehetők, ha a vidéki települések találékony helyi különlegességeket tudnak nyújtani. Ilyen például az Európában egyedülálló mezőhegyesi Zabsilótorony és a különleges adottságú Ménesbirtok. Nem hagyhatjuk, hogy rövid távú pártpolitikai érdekek mentén nemzeti kincseink áldozatul essenek!" - tette hozzá Tabajdi Csaba.