2012. február 02. 16:30

A mindenhatóság 59. napján

Egy híján 60 napja várunk az elmúlt 20 év legocsmányabb közmédiumi hírhamisítási ügyében az igazság kiderülésére, ezért már csak egyet vagyunk hajlandók aludni arra, hogy a médiahatóságnál bejelentsék egy független vizsgálat lefolytatását.


"Sajnos engem nem elégített ki a vezérigazgató úr válasza" - mondta a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának tagja a testület december 14-i ülésén, miután Belénessy Csaba MTI-vezérigazgató beszámolt a tavaly december 3-án kelt Lomnici-botrányról.

Sajnos minket sem. Mert bár az NMHH-nál hétfőn a személyes adatok védelmére hivatkozva tagadták meg a volt főbíró kiretusálásával megbízott riporter levelének nyilvánosságra hozatalát, a közalapítvány honlapján elérhető jegyzőkönyvből is csak az derül ki, hogy még annál is nagyobb lehet zavar a közszolgálati hírgyárakban, mint gondoltuk.

Továbbra sem tudjuk, kik és mire adtak utasítást a Lomnici-riport adásba kerülése előtt, nem tudjuk, miből vonta le az MTI-vezér azt a következtetést, hogy a botrányos retus mögött "semmiféle koncepció" nem volt. Csak azt tudjuk, hogy az elmúlt húsz évben hasonló közmédiumi hírhamisításra hazánkban nem volt példa.

A Lomnici-levél után a jegyzőkönyv is abban erősít meg minket, hogy új, már az elsődleges bűnösöket tisztára mosni kívánó másodlagos felelősök megnevezésére is irányuló - lehetőleg független vizsgálatra van szükség.

Minket továbbra sem érdekel, ezt mely hatóság indítja és folytatja. Minket továbbra is csak az érdekel, hogy a valódi felelősök kilétére derüljön fény, s ők örökre távozzanak a médiából.

A médiahatóság hétfőn mintha elindult volna az igazság útján. Azóta viszont ismét nagy a csönd. 59 napja várunk az igazságra. Most már csak egyet vagyunk hajlandók aludni arra, hogy bejelentsék a vizsgálat lefolytatását.

Ha ez nem történik meg, holnap fél egykor az NMHH Ostrom utcai épületében személyesen is érdeklődni fogok arról, sikerült-e elindítani a vizsgálatot. Ha nem, írásos beadvánnyal élek médiamindenhatóság elnökénél, hisz ez esetben úgy tűnik, a szó már kevés a tettekhez.

Kivánjuk a' sajtó szabadságát, censura eltörlését.

Nyakó István,
országgyűlési képviselő