A minimálbér vásárlóértéke is csökken

A Fidesz 2010-ben megszorítások nélküli kormányzást, igazságosabb közteherviselést és egymillió új munkahelyet ígért. Ehhez képest 3 és fél év alatt közel 3000 milliárdos megszorítást vezettek be, az egykulcsos adórendszerrel tízből nyolc munkavállaló rosszul jár, az adófizető munkahelyek száma pedig csökken.

A Fidesz igazságtalan adórendszere a gazdagoknál évi 550 milliárd forinttal többet hagy, az átlagkeresetűektől viszont ugyanennyit elvesz. Szintén őket sújtja a Fidesz az európai rekordszintre emelt 27%-os áfával, valamint a rájuk hárított különadókkal.

A minimálbér nettó összege a kormányváltáskor 60 ezer 200 forint volt, jövőre 67 ezer 500 forint lesz. Ennek az összegnek a vásárlóértéke alacsonyabb, mint 2010-ben volt. 2010-ben egy minimálbérből élő munkavállaló 230 eurónak megfelelő összeget vihetett haza, ma csupán 218-at. 2010-ben még 320 kiló kenyérre futotta volna a havi keresetéből, ma már csak 250-re. Az átlagfizetés vásárlóereje mára moldovai szintre süllyedt.

Az MSZP egy igazságosabb adórendszer bevezetésére készül. Célunk, hogy aki tisztességesen dolgozik, az meg is tudjon élni a fizetéséből. Ennek érdekében 2014 után többkulcsos adórendszert vezetünk be, hogy a gazdagok több, a kisebb keresetűek pedig kevesebb adót fizessenek Magyarországon. A 2014-es választások után garantálni fogjuk a minimálbér vásárlóértékének növekedését.

Gúr Nándor
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke,
az MSZP alelnöke