Belföld | Táncsics Mihály-díj Balog Zoltán
2013. április 08. 16:53

A miniszter örül és egyetért?

"Örömmel tölt el, hogy Németh Péter és Bolgár György példáját követve több, önmagát arra érdemtelennek tartó újságíró adta vissza Táncsics-díját" - válaszolta Balog Zoltán egy írásbeli kérdésünkre.

A humántárca vezetője korábban a parlamentben azt mondta a Szaniszló Ferenc díjazása elleni tiltakozásul díjukat visszaadó újságírókról: "egy rossz döntésnek, amit én hoztam, jó következményei lesznek, mert mégiscsak tisztul a Táncsics-díjnak a névsora".

Ezért kérdeztük meg, mivel szennyezte eddig a díjat Bolgár György, Hardy Mihály, Horváth Zoltán, Márványi Péter, Nej György, Németh Péter, Rangos Katalin, Rédei Ferenc, Révész Sándor, Tamás Ervin, Tóh Ákos, Vince Mátyás, Zalai István?

A válasz az eddigiekre is rátesz még egy lapáttal. A miniszter örömét fejezi ki, hogy megszabadult ezektől a díjazottaktól. Az "érdemtelenséget" azzal igazolja, hogy pl. Bolgár Györgyöt egyszer elmarasztalta az ORTT, mert nem sikerült időben elhallgattatnia egy betelefonálót.  Perdöntő érvnek tekinti, hogy Bolgár egy jobboldali civil körtől "az ország félrevezetéséért" Sánta Kutya díjat kapott. Nos, ez a kör ugyanezt a díjat adta pl. Glatz Ferencnek, mint "hazug, kommunista történésznek", Heller Ágnesnek, mint "az európai ugaron tolongó internacionalistának" és Jancsó Miklósnak is.

Ezek szerint a kormány egyetért e kör ítéletével és azt is örömmel fogadná, ha Glatztól, Jancsótól, Hellertől lehetne megtisztítani a kitüntetetteknek azt a listáját, amelyen a Magyar Gárdának indulót író Kárpátia frontembere simán elfért.

Lendvai Ildikó
az emberi jogi bizottság tagja