A miniszterelnök környezetében ott van az offshore - Országgyűlés

Vitanap az offshore-ellenes fellépéshez szükséges lépésekről, szegregáció, a pedagógusok jutalma, az újpesti egészségügy, múzeumlátogatások, honvéd egészségpénztár, háziorvosok, földbérletek, MNB-alapítványok és a paksi támogatáspolitika. Ülésezett a parlament.

Hol tart a roma oktatás integrációja?

Egyre inkább növekszik a szegregációban érintett gyermekek száma, ráadásul a kormány nem veszi komolyan a kérdést – jelentette ki Teleki László MSZP-s országgyűlési képviselő hétfői napirend előtti felszólalásában.

Teleki László emlékeztetett: május másodikán a köztársasági elnöknek átadott petíciójára, melynek 12 pontjából három foglalkozik azzal, amit éppen kifogásol Brüsszel – ezek az oktatási esélyegyenlőség biztosítása a közoktatásban, az oktatási szegregáció felszámolása és a felnőtt szakképzés hiányosságainak fölszámolása.

A politikus azt kérdezte, megfelel-e a kormánynak, hogy azok a gyerekek, akik tizenhat évesen az oktatásból kikerülnek jellemzően segélyért állnak sorba, ahelyett hogy az adófizetők pénzét az oktatásra költenénk.

A fennálló problémát nem azért kell kezelni, mert Brüsszel ezt kívánja, hanem azért, mert a magyar társadalom is azt szeretné, hogy ne legyenek olyanok, akik eltartottak lesznek örök életükben, inkább segítsünk, hogy oktatással és fejlesztéssel az ország hasznos tagjaivá válhassanak – fogalmazott Teleki László. 

Kapnak jutalmat a tanárok pedagógusnapon?

Kunhalmi Ágnes a közelgő pedagógusnap alkalmából arról érdeklődött, hogy kapnak-e jutalmat júniusban a köz- és felsőoktatásban dolgozók az államtól. Az oktatás-nevelés területén dolgozók emberfeletti munkáját a kormánynak is illene elismernie - mondta.

Fejlődött-e Újpest egészségügyi helyzete?

Horváth Imre emlékeztetett, hogy a közelmúltban megszűnt az újpesti Károlyi Sándor Kórházban az aktív ellátás. Hogyan történt meg a feladatok átvétele a Honvédkórházban? Fejlődött-e Újpest egészségügyi helyzete? - kérdezte.

Az iskolai múzeumlátogatások támogatásáról

Bangóné Borbély Ildikó azt kérdezte az iskolai múzeumlátogatásokkal kapcsolatban, miért kellett három évet várni arra, hogy kiderüljön, nem tartható fenn a kedvezményes vasúti utazás korlátozása.

Segítsék meg a Honvéd Egészségpénztár tagjait!

Demeter Márta a Honvéd Egészségpénztár tagjainak megsegítését követelte, jelezve, hogy a pénztártagoknak összesen 1,8 milliárd forintjuk ragadt benn a Buda-Cash botrányban érintett egyik bankban.

Mi lesz a területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosokkal?

Tukacs István szerint a területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosok egy minisztériumi egyeztetés végén azt az ígéretet kapták, hogy alaptámogatásuk mellett praxisuk nagyságának megfelelően, sávosan is kapnak támogatást. Kiderült, hogy nem így lesz - mondta.

Miért herdálja a pénzt a Türr István-intézet?

Teleki László azt kérdezte, miért herdálja el a pénzt a Türr István Képző- és Kutatóintézet. Elmondta, az intézet két szállodát vett meg 500 millió forintért, 340 millió forinttal többért, mint amennyit papíron érnek az ingatlanok.

Meddig védik és támogatják a csalókat Miniszter Úr?

Gőgös Zoltán arra várt választ: meddig tűrhető, hogy egyes a Hortobágy környéki földbérlők semmibe veszik kötelezettségeiket? Azt mondta: több mint 400 hektárnyi legelőt látott, ahol négy éve nem járt állat. Emlékeztetett: ezzel kapcsolatban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is visszásságokat tárt fel.

Nem kéne már rég nyomozni!?

Bárándy Gergely azt vetette fel, hogy már régen nyomozni kellene, az Ab döntése után ugyanis egyértelműen tudható, az MNB alapítványainak pénze közpénz. Már az is meglehetősen bűncselekmény-gyanús, hogy a jegybank 260 milliárdot ellenszolgáltatás átadott közalapítványoknak.

Az alapítványok a jegybank feladatkörébe nem tartozó tevékenységekre juttattak közpénzt, ezt azonban nem tehetnék meg. Az alapítványoknak pedig nem más a célja, mint a Fidesz hatalmon tartása, valamint Matolcsy György kissé furcsa közgazdasági elméletének elterjesztése - közölte. Ha közpénzt törvénysértően használnak fel, és abból vagyoni hátrány keletkezik, bűncselekmény valósul meg.

Miért nem nyomoznak már ebben az ügyben? - firtatta.

A paksi támogatáspolitikáról

Heringes Anita arról beszélt, hogy múlt héten tartotta az MVM múlt évi értékelőjét, amelyen elhangzott, hogy kiemelkedően eredményes esztendőt zártak, és ehhez a sikerhez a paksi erőmű teljesítménye nagyban hozzájárult. Szavai szerint a paksi atomerőmű dolgozói és a lakosság nélkül nem érték volna el ezt az eredményt.

Szóvá tette ugyanakkor, hogy a paksi atomerőmű támogatáspolitikája mind a mai napi nem megoldott. Nincs megnyugtató válasz, hogyan oldják meg a paksi sport-, alapítványi támogatásokat, mi lesz a térségfejlesztési támogatásokkal. Lesz hosszú távú megoldás? Nem lesz politikai játszmák vesztese Paks? - tette fel a kérdést.

A miniszterelnök környezetében ott van az offshore

Tóth Bertalan szerint Orbán Viktor miniszterelnök környezetében "ott van az offshore Andy Vajnával, Spéder Zoltánnal az FHB-csoportnál, a Rogán-féle kötvényügyletek és még lehetne sorolni".

Nem ér semmit a jogszabály, ha azt nem tartják be - vitatta a kormánypárti vezérszónok szavait az ellenzéki politikus. Azt is kifogásolta, hiába tesznek feljelentést, nem indul semmilyen eljárás, semminek nincsen következménye.

A vezérszónok közölte, hiába születtek jogszabályok a közpénzkezelés átláthatóvá tételére, a Fidesz rendszeresen jogszabályalkotással rontja le a korrupcióellenes védelmi rendszert. Példaként a trafik-, a kaszinó-, a postatörvényt említette. Szerinte a kormány szíve szerint mindent eltitkolna, de ha véletlenül lebukna, akkor ott van Polt Péter legfőbb ügyész, aki nem indít eljárást.

Tóth Bertalan szerint, ha a kormány komolyan venné az offshore elleni küzdelmet, akkor ma nem lehetne miniszter Rogán Antal, Seszták Miklós, Szijjártó Péter és Trócsányi László. Nem lenne kormánybiztos Andy Vajna, már nem lenne jegybankelnök Matolcsy György; nem létezne ilyen formában a letelepedésikötvény-biznisz és az állami pénzmosodaként működő stabilitási megtakarítási számla; nem lett volna a MET-ügy, nem üzletelt volna az állam a Quaestorral és Simicska Lajos érdekeltségeit sem kellett volna kitömni uniós és állami forrásokkal - mondta.

A szocialista politikus hozzáadott érték nélküli nettó lopásnak nevezte a letelepedési kötvényeket. Szerinte azzal akár 100 milliárd forintnyi hasznot is bezsebelhettek az azt értékesítő offshore cégek mögött álló szereplők. Nem cáfolt sajtóhírek szerint a kötvényt forgalmazó több cég hátterében kimutatható Habony Árpádnak, a miniszterelnök informális tanácsadójának jelenléte is - közölte.

Harangozó Gábor: a Magyarországon megtermelt pénzből lehetne tisztességes oktatást és működőképes egészségügyet fenntartani