MTI/mszp.hu | Belföld | parlament
2015. május 26. 17:58

A miniszterelnök nem vitte túlzásba a válaszadást

Szingapúri szabadalmak, Orbán tőmondatos válasza, igazságosabb kifizetéseket szeretnénk a civil szférában - ülésezett a Parlament.

Jövőre csökken az egészségügy finanszírozása

    
Tukacs István (MSZP) azt tette szóvá, hogy az idei 1704 milliárd forinthoz képest jövőre 1660 milliárd forint szerepel az egészségügyre a költségvetésben. A kormány azt ígérte, hogy a GDP-növekedés arányában emeli az egészségügyi költségvetést - folytatta -, és bár jövőre a kabinet a GDP emelkedését várja, mégis csökken a finanszírozás. Szóvá tette az alacsony szakdolgozói fizetéseket, az orvoselvándorlást, a kórházak adósságát, a várólistákat, illetve hogy a kormány törvényesítené a hálapénzt. 

Mikor lesz szociális életpálya? 


Bangóné Borbély Ildikó a szociális dolgozók béremelésével összefüggésben - idézve kormányzati nyilatkozatokat - arról beszélt, hogy bár azt ígérték, szociális életpályát vezetnek be, de erre mindezidáig nem került sor. Szavai szerint átverték a szociális dolgozókat. A jövő évi költségvetésben nyoma sincs a béremelésnek, illetve életpályának. Az sem igaz, hogy idén nyáron 15 milliárdos többletet kapnának. Mikor lesz valódi béremelés a szférában? - kérdezte.

Mi lesz a megváltozott munkaképességűekkel? 


Korózs Lajos (MSZP) a megváltozott munkaképességűek ellátására kérdezett rá. Kifogásolta, hogy máig nem fejeződött be a mintegy 200 ezer rokkant felülvizsgálata. Sokan veszítették el a juttatásukat - mutatott rá, és arra is rákérdezett: mi lesz a kifutó rehabilitációs ellátás után az érintett 160 ezer emberrel? Azt is szóvá tette, hogy a kabinet 44 milliárd forintot költött megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására, pedig a rehabilitációs hozzájárulásból 62 milliárd forintnyi bevétel származott.

Milyen forrásokra számíthatnak a civilek?

    
Teleki László (MSZP) a civilek szerepét méltatta és szólt arról, hogy a rendszerváltás óta a kormányok egyre nagyobb forrást tettek elérhetővé számukra. Azt ugyanakkor szóvá tette, hogy az idei 4,8 milliárd forint 510 millióval kevesebb a tavalyinál és jövőre is csökken az összeg. Az ellenzéki politikus a támogatások megemelését és igazságosabb kifizetéseket szorgalmazott.

Hová kerülnek a szabadalmi hivatalt megillető bevételek?

   
Harangozó Gábor (MSZP) szerint egy Szingapúrral kötött szabadalmi megállapodás nem a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát gyarapítja, hanem a Hipavilon Kft.-t és magánzsebeket. Azt kérdezte, miért kellett bevonni a céget, jogszerűen történik-e ez és miért nem maga a hivatal látja el a feladatát.

Orbán Viktor nem erőltette túl a választ


Harangozó Tamás azzal kapcsolatban kérdezte a miniszterelnököt, hogy Eleni Tsakopoulos Kounalakis volt amerikai nagykövet a könyvében - sajtóhírek szerint - egyebek mellett arról írt, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterként minden héten leült a kormányfővel, átnézték a középítkezési projektek listáját, és eldöntötték, melyikeknek legyen prioritása, melyik pályázatok nyerjenek. A szocialista politikus ez alapján egyebek mellett azt a kérdést tette fel a kormányfőnek: személyesen részt vett-e a fejlesztési kabinet szűk körű ülésein.

Orbán Viktor azt válaszolta: a fejlesztési kabinet minden ülésén részt vesz. Ennél azért bővebbet vártunk.

Hogyan merülhetett ki két óra alatt a kertészeti gépberuházási pályázati keret? 


Legény Zsolt (MSZP) egy kertészeti gépberuházási támogatásra kérdezett rá, amelybe szerinte hiba csúszott, mindössze két óráig lehetett rá pályázni, a forrás kimerülése miatt. Milyen lobbiérdek állt a mögött, hogy a kertészeti kisgépek rovására nagyobb gépek támogatását is beemelték a pályázati körbe?- kérdezte.

Bűnbakképzés a romákról?

Teleki László a menekültkérdéssel és a romák foglalkoztatásával kapcsolatban tette fel kérdését.