Belföld, Gazdaság
2012. december 06. 15:21

A miniszterelnök rossz döntést hozott

Orbán Viktor miniszterelnök újabb nemzeti konzultációt hirdetett, most kizárólag a nagyvárosokban, megyei jogú városokban a hajléktalanokról. A miniszterelnök véleménye szerint az Alkotmánybíróság életszerűtlen döntést hozott, ezért akar most konzultálni. Megítélésem szerint a miniszterelnök rossz döntést hozott.

Kaposváron a Somogy Megyei Vöröskereszt fenntartásában működő hajléktalan-ellátás emberségesen és tisztességesen gondoskodik a szerencsétlen sorsra jutott hajléktalan honfitársainkról. Ehhez nagyban hozzájárul az a hajléktalan szálló, melyet 2007-ben Szita Károly polgármesterrel közösen adtunk át. A szocialista kormány által támogatott hajléktalan otthon az idén új szárnnyal bővült, 9 nő számára biztosít ellátást. Az éjjeli menedékhely, az átmeneti szállás és a nappali melegedők finanszírozása is megoldott, ugyanakkor a népkonyha üzemeltetéséhez további pénzösszegre lenne szükség. A miniszterelnöknek a pr kampányra szánt pénzt inkább erre kellene fordítania.

Orbán Viktor miniszterelnöknek inkább arról kellene gondoskodni, hogy a hajléktalan ellátásban résztvevők meg tudják tervezni a jövő évi működést. A szabályok szerint ugyanis ebben az évben is november 30-ig kellett volna az ellátást támogató normatívát igényelni a Kincstáron keresztül. Azonban a mai napig ennek feltételei nem biztosítottak, ilyenre még soha nem volt példa.

Ha már semmiképpen nem lehet a miniszterelnököt lebeszélni a Nemzeti Konzultációról, akkor a kaposváriakat sokkal inkább arról kellene megkérdezni, hogyan tudnak megélni, hogyan tudnak munkához jutni. A vállalkozók hogyan tudják működtetni cégüket, van-e elég megrendelés, érzik-e hogy dübörög a gazdaság. Megítélésem szerint a valódi kérdésekkel kellene foglalkozni és nem hangulatot kelteni a szerencsétlen sorsú hajléktalanokkal szemben.

Dr. Lamperth Mónika
országgyűlési képviselő