A miniszterelnök rosszul tudja

Orbán Viktor kormányfő valótlanságokat állított a magyar gazdaság állapotáról a nagyköveti értekezleten. Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője szerdai tájékoztatóján azt mondta: az államadósság valójában növekszik, és fontos beruházások maradnak el.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának szocialista tagja közölte: bár a költségvetési hiány valóban 3 százalék alatt van, ezt iszonyatos erőfeszítések árán érte el az ország. A kormány úgy tudta ezt megvalósítani, hogy terheket rakott a munkavállalókra, a rokkantakra, a nyugdíjasokra és mindazokra, akik rászorulnak az állami gondoskodásra - fűzte hozzá.

Tukacs István azt mondta, hogy az államadósság valójában növekszik, még akkor is, ha sokan ezt a devizaár emelkedésének tudják be. Kifogásolta, hogy a versenyszférában nem jönnek létre új munkahelyek, Szabolcsban például minden negyedik munkaképes korú embernek nincs állása.

Szerinte a beruházások mértéke sosem volt ilyen alacsony, a vállalkozások sosem voltak még ilyen bizonytalan helyzetben és a belső kereslet sem volt még ilyen rossz.

Az MSZP a kormány gazdaságpolitikájával szemben igazságos megoldásokat akar mind az adózásban, mind a területi különbségek figyelembe vétele terén. Tukacs István közölte: a rezsicsökkentésből a szegényebbeknek kellene többet juttatni.