2011. február 14. 09:19

A miniszterelnök vágyakat fogalmazott meg, nem konkrét cselekvési tervet

Az 1998-2002-es kormány időszaka óta Orbán Viktor csak idősebb lett, de megfontoltabb nem.

Mesterházy Attila a miniszterelnök napirend előtti felszólalására adott válaszában kiemelte a kormány cselekvési terveinek hiányát. Úgy tűnik, hogy a Fidesz-KDNP nem tudja merre haladjon, vagy nem akarja belátni, hogy az elmúlt négy évben hazudott.

A MSZP elnöke így fogalmazott: bár egy éve van az ország élén Orbán Viktor, beszéde mégis egy székfoglaló miniszterelnöki beszédhez hasonlítható. Konkrét cselekvési tervet nem hallhattunk Orbán Viktortól, csupán álmokat és vágyakat.

Az szocialista vezető szerint sokak gondolták úgy, hogy szükség van a Fidesz-KDNP kétharmadára, és sokat is vártak egy ilyen felhatalmazással rendelkező kormánytól. Azonban hiába hittek a Fidesz ígéreteinek, kiderült, hogy a kampányban elhangzottak csupán üres ígéretek voltak.

A kétharmados többség mást hozott. A kormányváltás óta 93 ezer fővel nőtt a munkanélküliek száma, ebben a hónapban a tervezetthez képest 120 milliárddal lett magasabb az államadósság, igazságtalan adórendszert vezettek be, történelmi csúcson van a benzinár, nőttek az energiaárak, drágultak az élelmiszerek, romlott a közbiztonság, elvonták a magán-nyugdíjpénztári bevételeket. Hozzátette, hogy emellett kapkodó gazdaságpolitikát folytatnak és az ország nemzetközileg elszigetelődik, miközben korlátozzák a jogállamot és a demokráciát.

Mesterházy Attila rávilágított: hiába próbálja a Fidesz elhitetni, hogy erről a volt szocialista kormányok tehetnek, mindez a Fidesz-KDNP-kormány elmúlt majdnem egy éve alatt történt, nem lehet örökké visszamutogatni. A kétharmados hatalom felelősséggel is jár, így - fogalmazott az MSZP frakcióvezetője - nem lesznek elegek a szóvirágok, cselekvési tervekre van szükség. Az előző kormány konszolidált helyzetben adta át a költségvetést és a gazdaságot. Két adatot említve azt mondta, hogy a Bajnai-kormány mandátumának lejártakor az országkockázati felár "kétszer alacsonyabb volt" a jelenleginél, míg a svájci frank árfolyama akkor 185 forinton állt, most pedig "örülünk, ha nem éri el a 210 forintos szintet".

Orbán Viktor úgy nyilatkozott a médiatörvény uniós visszhangja kapcsán, hogy sikeresen visszaverték a Magyarországot érintő támadásokat. Ha ez valóban olyan sikeres volt, akkor most mégis miért akar változtatni a médiatörvényen a kormány - vetette fel a kérdést Mesterházy Attila.

Egyértelművé vált, hogy a Fidesz csupán a hatalomra készül, a kormányzásra nem. A legnagyobb probléma a kormánypártok soraiban jelenleg az, hogy nem tudják merre haladjanak, vagy, hogy beismerjék, hazudtak több éven át - zárta felszólalását az MSZP elnöke.