2011. október 18. 08:45

A minisztérium asszisztál az Újnáci Színházhoz

A mai napon azonnali kérdést tettünk fel a NEFMI államtitkárának. Arra kértük, ismertesse a nemzeti kultúráért felelős tárca álláspontját az Új Színház vezetőváltásáról. Megkérdeztük, miért mondott igent a minisztérium képviselője a szakmai bizottságban Dörner György pályázatára, amelyet még a Heti Válasz is alacsony színvonalú politikai rögeszmegyűjteménynek nevezett.

Emlékezzünk: amikor a Ferihegy átnevezését véleményező szakmai bizottság minisztériumi delegáltjainak véleménye nem tetszett a kormánynak, azonnal kirúgták őket. Ezért joggal feltételezhető, hogy a tárca képviselője most valóban főnökei véleményét tolmácsolta, és jóváhagyásukkal adott zöld utat annak, hogy egy színházból akár újnáci propagandaműhely is válhasson. A minisztériumnak egy szava sem volt ahhoz sem, hogy a színház vezetése olyan személyek kezébe kerül, akik közül Csurka István gondolatait még Kövér László is „az újabbkeletű magyarországi nácizmus alapvetéseként” jellemezte. Igaz, még 1992-ben.

Az államtitkár válaszából kiderült: a minisztérium mossa kezeit, türelmet és bizalmat kér a nagyon is régi eszmék otthonává váló Újnáci Színháznak. Az államtitkár azzal érvelt, hogy más budapesti színházak vezetői viszont a helyükön maradhatnak. Kérdés, hogy a Fidesz sajátos matematikája szerint hány nem náci színház szükséges egy náci színház létének igazolásához. A minisztérium szerint csak rémkép az is, hogy a háttérben politikai alku zajlik: a szélsőjobboldalt próbálják lekenyerezni és becsatornázni a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe. Abba a rendszerbe, amelynek sokszínűségébe most a barna is belevegyült. Ma bebizonyosodott, a kormány áldásával.

Lendvai Ildikó
országgyűlési képviselő