MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság | parlament országgyűlés
2013. november 25. 17:20

A MSZP az egykulcsos adót bírálta - Országgyűlés

Egykulcsos adó, pénztárgépmutyi, NFA, szakmunkásképzés, Bükki Nemzeti Park, elbocsátások, közmunkások képzése. Ülésezett a parlament.

A MSZP az egykulcsos adót bírálta

Mesterházy Attila szerint mind társadalmilag, mind gazdaságilag megbukott az egykulcsos adó. Szólt a Századvég egyik kutatója által, de nem a gazdaságkutató megrendelésére írt tanulmányról, amely szerint a legkevesebbet kereső 2,5 millió munkavállaló adója átlagosan 75 ezer forinttal emelkedett, az alsó héttized adóterhelése 130 milliárd forinttal emelkedett, míg a leggazdagabb 10 százaléké 500 milliárd forinttal lett kevesebb.

A tanulmány szerint az adóteher-csökkenés 74 százaléka a gyermektelen leggazdagabbak zsebébe került. Szerinte mindezt súlyosbítaná a 9 százalékos adóra tett miniszterelnöki utalás.

Napirend elfogadása - mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló javaslat

Gőgös Zoltán arról beszélt, hogy szerinte a fideszes képviselőknek fogalmuk sincs, hogy mi van ebben a törvényben. Szerinte "nem az új földtörvény hatályba lépése előtt egy héttel kellene az azokat érintő változtatásokról vitatkozni".

Végiggondolatlan a pénztárgépekhez NAV-hoz történő bekötése

Tóbiás József arról beszélt, megéri-e kereskedők tízezreit megsarcolni néhány baráti cég érdekében. Mint kifejtette: az elmúlt időszakban nyilvánvalóvá vált, hogy a pénztárgépek bekötése, szabályozása a NAV-hoz végiggondolatlan, elhamarkodott, piaci káoszt eredményezett. Úgy tűnik, mintha nem lenne más, mint egy újabb mutyi. Kizárólag a pénztárgép forgalmazóknak és a mobiladat-kapcsolatot szolgáltató cégeknek jó üzlet, miközben az érintett kereskedők aránytalanul nagy árat kénytelenek fizetni - jegyezte meg. Kitért arra: az egyik forgalmazó, az Alt Cash forgalmazási engedélyét visszavonták, így csak azok a gépek vásárolhatók, amelyek a Mobiladat kft. szolgáltatásán keresztül kapcsolódnak a NAV-hoz. A kormány kárpótolja a hátrányt szenvedő 80 ezer vállalkozót? Mi történt a cég milliárdos támogatása ügyében? - kérdezte.

Az NFA összes eddigi pályázati eljárása megkérdőjelezhető

Harangozó Gábor azt mondta, hogy pártja feljelentése nyomán a nyomozó hatóságok is arra jutottak, hogy az állami földpályázatok visszaélésre adnak lehetőséget, és "ezzel a lehetőséggel a Fidesz és Fideszt támogató körök vissza is éltek". A nyomozás adataira hivatkozva közölte, alapos a gyanú, hogy Kanyok Attila, vezető tiszaújvárosi fideszes politikus csalással jutott földhöz és így csalással igényelt több mint 18 millió forint területalapú támogatást. A fideszes politikust a borsodi állami földpályázat második legnagyobb nyertesének nevezte.

A hatósági iratok szerint az teremtette meg "a földek irányított lenyúlásának lehetőségét", hogy a nyertesek elintézték, a második pályázati körben a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) rendszerét vegye át a Bükki Nemzeti Park - mondta a politikus, aki szerint az NFA összes eddigi pályázati eljárása megkérdőjelezhető.

A kormány a szakmunkásképzésben tévúton jár

Sós Tamás szerint a kormány azt ígérte, hogy mindenki, aki akar dolgozni, annak lesz munkahelye, évente 100 ezer új munkahelyet teremtenek. A kormány most közmunkával kíván kozmetikázni, de tényleges munkahelyet nem teremt - tette hozzá. Úgy értékelte, hogy a kabinet a szakmunkásképzésben tévúton jár, a szakmunkások elhelyezkedési esélyeit nézve még mindig nem megnyugtató a helyzet. Több diák végez a szakiskolákban, mint amennyit a versenyszféra fel tud venni - közölte.

Az MSZP a Bükki Nemzeti Park új igazgatóját bírálta

Szabó Imre sérelmezte, hogy a Bükki Nemzeti Parkban élére egy, szerinte igazgatási vagy természetvédelmi területen járatlan ügyvédet, Horváth Ákost nevezték ki, akitől ráadásul ittas vezetés miatt bevonták a jogosítványát. Szerinte megmagyarázhatatlan és elfogadhatatlan ügyek történtek a nemzeti park körül.

Az MSZP is a stratégiai megállapodásokat bírálta

Kovács Tibor a tiszaújvárosi Jabil-elbocsátásokat vetette fel. Szerinte a dolgozók joggal gondolhattak arra, hogy őket is védik a stratégiai megállapodások, ugyanakkor a kormány az elbocsátások bejelentésekor "a füle botját se mozdította".

Sós Tamás: Közmunkások képzésére fordított pénzeket nyúl le a Fidesz kormány