mszp.hu | Gazdaság | Gazdaságfejlesztés
2023. november 09. 16:33

A multik agresszivitását visszavetheti a globális minimumadó, nagyobb adóbevételt jelenthet Magyarország számára

A multik agresszivitását visszavetheti a globális minimumadó, nagyobb adóbevételt jelenthet Magyarország számára
Hiszékeny Dezső vezérszónokként szólalt fel a Parlamentben a globális minimum-adószintet biztosító kiegészítő adókról és ezzel összefüggésben egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat napirendi vitáján. Az MSZP országgyűlési képviselője kiemelte, ha a globális minimumadó akadályozza a multinacionális cégek agresszivitását és Magyarország számára ez nagyobb bevételt eredményez, akkor az MSZP támogatható javaslatnak tartja azt.

A társasági adók folyamatos csökkenése oda vezetett, hogy a többezer milliárdos profitok után is csupán csekély mértékben kell közterheket fizetni. A magyar kormány is „belement ebbe a játékba”, ennek eredménye az, hogy már a saját törvényeik szerint is káros adóparadicsommá vált Magyaroroszág. Ez azt jelenti, hogy ahol egy cégnek csupán 10 százalék adót kell fizetni, az káros adóparadicsomnak minősül. A kormány ezt követően pedig bevezetett egy 9 százalékos társasági adót, az adóparadicsom szabályát pedig átírták. „Arról nem is beszélve, hogy már megint a polgár az, aki a magasabb szinten adózik, mint a cégek és a tőke” – mondta el Hiszékeny Dezső, hozzátette, ennek gyakorlatilag nem is volt értelme, hiszen régiós szinten különösen magasak a hazai adóveszteségek.

2018 óta a társasági adóbevételek 25 százaléka nem a magyar államkincstárba kerül, hanem offshore paradicsomokba áramlik. Ez az arány a környező országokban mindössze 6-8 százalék. Az összes adóbevétel-kiesést tekintve pedig a magyar adófizetők több százmilliárdot buknak az offshore cégek miatt. „Nos, pont ez ellen lép fel a minimumadó, ráadásul úgy tűnik, hogy még nagyobb bevételt hoz az állami költségvetésnek, mint ahogyan azt az OECD korábbi becslése jelezte” – emelte ki az MSZP országgyűlési képviselője. Hozzátette, a globális minimumadót előbb támogatta a kormány, majd mégis kihátrált a mögül, arra hivatkozva, hogy az adó bevezetése súlyosan veszélyezteti az ország működését. Tavaly év végén bizonyos mentességekért cserébe mégis csatlakozott a magyar kormány is a rendszerhez.

A megegyezés szerint a globális minimumadó lényegesen kisebb adóemelést jelent a gyakorlatban az érintett hazai adóalanyoknak, de még így is százmilliárddal nagyobb adóbevétel várható, mint korábban.

Az MSZP eddig is számtalanszor kezdeményezte, hogy a multicégek, a legtőkeerősebb, legnagyobb profittal rendelkező vállalatok nagyobb mértékben járuljanak hozzá a közös kiadásokhoz. Az elmúlt években ugyanis a kormány adóparadicsommá tette hazánkat a multinacionális cégek számára, a nagyvállalatok ugyanis rengeteg pénzt keresnek az alacsony bérért dolgozó magyarok munkáján, miközben alig adóznak. Emellett számtalanszor kaptak állami támogatásokat, segítségeket, ám ezek sok esetben – sajnálatos módon – nem térültek meg. „Itt az ideje, hogy valamit vissza is adjanak a magyar munkavállalók által előállított vagyonból” – emelte ki Hiszékeny Dezső, aki hozzátette, a globális minimumadó akadályozni igyekszik ezen vállaltok agresszivitását. Ha pedig ez Magyarország számára nagyobb bevételt eredményez, akkor az MSZP ezt támogatható törekvésnek tartja.

Kapcsolódó párttagok