2011. december 15. 17:14

A Munka Törvénykönyvéről; a dolgozóknak adható 2012. évi étkezési utalványokról

A Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságon történt tragédia kapcsán veszprémi országgyűlési képviselőként ezúton fejezem ki együttérzésemet a családnak és mielőbbi gyógyulást kívánok a drámai esemény sérültjének.

A tragikus esemény arra kell felhívja a figyelmet, hogy a nyugdíjrendszert, a rokkantakat, a legrászorultabbakat érintő döntéseket csak körültekintő szakmai elemzésekkel, hatástanulmányokkal és nem visszamenőleges hatályú kapkodó törvénykezéssel kell meghozni annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg hasonló tragédia!

Ez elsősorban a mindenkori kormánypárt felelőssége – a mindenkori ellenzéké pedig az, hogy ne keltsen teljesíthetetlen várakozásokat, csak azt ígérje, amit kormányra kerülve meg is tud valósítani!

Fogytán a társadalom türelme - nem lehet kilátástalan helyzetbe hozni a legrászorultabbakat!

Az új Munka törvénykönyvéről

Kedden az országgyűlés kormánypárti többsége – az MSZP kezdeményezésére – név szerinti szavazással fogadta el az új Munka Törvénykönyvét, amelyre az ellenzéki frakciók nemmel szavaztak.

A Magyar Szocialista Párt megítélése szerint hátrányos helyzetbe hozza a munkavállalókat, ezért a népszavazást kezdeményez róla.

Arra kérjük a Fidesz frakció tagjait – ha valóban biztosak abban, hogy az általuk elfogadott új Munka Törvénykönyve a dolgozók érdekeit szolgálja – írják alá a kezdeményezést és tegyék lehetővé a népszavazás kiírását!

Erzsébet jön. És rögtön visz is…!

A kormány döntése értelmében januártól az állam veszi kézbe a dolgozóknak járó étkezési utalványok kibocsátását.
Az Erzsébet-utalványról ma még sem a munkáltatók, sem a munkavállalók, sem pedig az elfogadóhelyek nem tudják, hogy működik majd. Csak az biztos: csökken az étkezési utalványra szánt összeg és korlátozzák a felhasználás lehetőségét is.

Ennek következtében az eddig járó 18 ezer Ft helyett csak 5 ezer Ft-ot használhatnak fel a munkavállalók szabadon élelmiszervásárlásra, ún. meleg étkeztetésre pedig 12 500 Ft-ot, de csak abban az esetben, ha az adott munkáltató telephelyén üzemi étkeztető hely működik.

Az MSZP egyetért azzal, hogy az utalvány kibocsátója az állam legyen, a nyereség pedig a szociális és gyermekétkeztetésre fordítódjon.

Elfogadhatatlannak tartja azonban azt, hogy csökken az étkezési utalványok összege és korlátozzák a felhasználás lehetőségét is akkor, amikor 2012. január 1-től 2%-al emelkedik az ÁFA, egekben az üzemanyagok ára, amelyek begyűrűznek szinte minden termék szolgáltatás árába, megszűnik az adójóváírás és mindez elsősorban a kis és közepes keresetű munkavállalókat sújtja!

Az üdülés mindenkinek jár??

„Az üdülés mindenkinek jár” hirdette a felirat a Széchenyi-kártyát beharangozó sajtótájékoztatón. Így tehát joggal reménykedhettek mindazok a nyugdíjasok, kiskeresetűek, nagycsaládosok, szakmunkástanulók és fogyatékkal élők, – közel egymillióan – akik a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány korábbi pályázatain pihenésre, egészségmegőrzésre támogatást nyertek.
Ez idáig azonban a korábbi kormányzati ígéretekkel szemben még nem történt olyan intézkedés, amely lehetővé tenné számukra, hogy 2012. január 1-től is részesüljenek támogatásban.

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy miközben a kormány azt hirdeti, hogy az üdülés mindenkinek jár, eközben pont a legrászorultabbakról feledkezik meg!