mszp.hu | Belföld
2023. október 10. 11:07

A munka világát támadja a kormány, közös ellenzéki fellépésre van szükség

A munka világát támadja a kormány, közös ellenzéki fellépésre van szükség
A vendégmunkások betelepítése nagy társadalmi ellenállásba ütközött, hiszen a kormány korábban éveken át bevándorlóellenes politikát folyatott. Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke a hétfői Egyenes beszédben elmondta, nem lenne szükség vendégmunkások tömegére, ha a kormányzat lépéseket tenne a magyar dolgozók átképzésére, betanítására. A szocialista országgyűlési képviselő szerint a munka világa folyamatos támadás alatt áll, ezért frakcióközi munkacsoport létrehozását is kezdeményezte.

A napokban nagy port kavart a hír, miszerint a kormány módosítja a vendégmunkásokkal kapcsolatos törvényt. Ezzel ismét csak arról tettek tanúbizonyságot, hogy nem értenek ehhez a területhez. Komjáthi Imre szerint a törvényt alapvetően meg sem szabadott volna hozni, a kormány utólag megint csak a kommunikációjában igyekszik elfedni hibáját, mely azért jöhetett létre, mert szakmai döntés helyett politikai született.

Az MSZP társelnöke kiemelte, Rogán Antal minisztériuma a társadalom minden rezdülését méri, és a vendégmunkástörvény átalakítására is amiatt kerül sor, mert a kormány érzékelte, túl nagy a társadalmi ellenállás. Ennek oka azonban a múltban keresendő, a Fidesz magának köszönheti ezt, hiszen korábban éveken keresztül azt sulykolták az emberek fejébe, hogy a bevándorlók elveszik a magyarok munkáját, így szándékosan bevándorlóellenes hangulatot teremtettek. Ennek eredménye, hogy ma már a kormány által betelepíteni kívánt vendégmunkásokkal szemben is komolyak az ellenérzések a fideszes szavazók körében is.

Az MSZP álláspontja szerint nem lenne szükség vendégmunkásokra, ha a kormány nem állította volna elő a jelenlegi helyzetet. A magyar munkaerőtartalék 2-3 év alatt munkába állhatna úgy, ha megsokszoroznák a szociális segítők számát, ha magasabb bért adnának és többet költenének az átképzésükre.

A szocialista országgyűlési képviselő emlékeztetett, a vendégmunkások itt lesznek Magyarországon, ezzel már nem lehet mit tenni, és nem pár évig, hanem sokáig, hiszen a kormánynak nincsenek olyan intézkedései, melyek a magyar dolgozók átképzését, betanítását céloznák. A magyar dolgozóknak éppen ezért garanciákra van szüksége, hogy ne keressenek kevesebbet és ne dolgozzanak rosszabb munkakörülmények között, mint a vendégmunkások.

Ezekre az MSZP-nek vannak javaslatai is, hiszen régóta ambicionálja a párt, hogy a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal egyeztessen a kormány, a munkavállalói érdekképviseletekkel pedig kössön stratégiai partnerségi megállapodást. Ennek célja az lenne, hogy a harmadik országbéli vendégmunkásokat csak kollektív szerződéssel lehessen foglalkoztatni. Így ugyanazok a feltételek, munkakörülmények és bérek lennének érvényesek a magyar és a külföldi dolgozókra is.

Komjáthi Imre kezdeményezte a „Szövetség a munkavállalókért” parlamenti frakcióközi képviselői munkacsoport létrehozását a demokratikus ellenzéki pártok között. Erre a munkacsoportra azért lenne nagy szükség, mert a munka világa folyamatos támadás alatt áll, ezekre pedig az ellenzéki pártok rendszerint különböző szempontok alapján adnak választ, ezzel a munkacsoporttal pedig összehangoltan lehetne fellépni a munkavállalók érdekeiért.

Kapcsolódó párttagok