2011. május 12. 15:15

A munkavállalói jogok csorbítása nem munkahelyteremtés

„Nem a munkavállalók jogainak megsértése vezet a munkaerő-piaci bővüléshez” – hanem az adminisztratív terhek csökkentése – érvelt Herczog Edit az EP kisvállalkozói törvénycsomag felülvizsgálatáról szóló vitájában. A képviselő szerint el kell érni, hogy a 23 millió európai kkv mindegyike legalább egy további fő foglalkoztatását tudja még vállalni.

Herczog szerint a 2009-ben érvénybe lépett európai kisvállalkozói csomag ugyan mára beépült a politikai és a vállalati gondolkodásba, az elmúlt 2 év gyakorlati tapasztalatai alapján mégis itt az idő, hogy frissítsük, átértékeljük és megerősítsük. Nagyon fontos a végrehajtás ellenőrzése: a tagállamok különböző hatékonysággal és elkötelezettséggel és ennek következtében eltérő eredménnyel végezték a munkájukat. Azt szeretnénk, hogy egységes adatbázis és eredménytábla mérje a sikert és a túlkapásokat is.

Eddig 75%-os hatékonyságot értünk el az uniós források kihelyezése terén a kkv-szektorban, mintegy 50 ezer kkv kapott így forrást. Ezen kívül a versenyképességi programban, a CIP-ben, eddig 100 000 kisvállalkozó kapott segítséget, és még 200 000 támogatást remélünk 2012-ig. Ugyanígy fontos a kicsik piacra jutását segítő intézményi háló, a European Enterprise Network megerősítése.

A következő időszak legfontosabb feladatai között a fiatal vállalkozóknak szóló Erasmus program újraindítását említette Herczog. Ez nemcsak 23 millió új munkahely létrehozásában segítene, de abban is, hogy a jövő munkavállalói képzettebbek legyenek, és a fiatalok ne vesztesként, hanem nyertesként tekintsenek a vállalkozói formákra!