mszp.hu | Belföld
2023. augusztus 18. 11:21

A munkavállalók jogai tovább csorbulnak a kormány legújabb lépéseivel

A munkavállalók jogai tovább csorbulnak a kormány legújabb lépéseivel
A kormány döntései tovább gyengítik a munkavállalók jogait, a már jelenleg is sok esetben hiányos munkavédelem és munkabiztonság tovább fog romlani, ha a dolgozókat védő szervezetek további hatáskörtől esnek el. Komjáthi Imre, az MSZP országgyűlési képviselője, társelnöke a péntek reggeli Start című műsorban elmondta, az MSZP szerint a munkavállalókat nem szabad még jobban kiszolgáltatni a munkáltóknak.

Komjáthi Imre szerint a kormány döntései meggyorsítják azt a folyamatot, ami megnehezíti a magyar munkavállalók mindennapjait. Hozzátette, a jelenleg végbemenő folyamatok aggasztóak, ezt jól mutatja, hogy a 13 éve 1025 főből álló munkaügyi ellenőrök száma mára 300 főre csökkent. Ez pedig egy intő jel, hiszen mindeközben folyamatosan érkeznek az egyre rémisztőbb hírek a munkaügyi és munkavédelmi szabályok figyelmen kívül hagyásáról.

Az MSZP társelnöke emlékeztetett, a kormány nemrég az érdekvédelmi szerveztek gyengítésére tett újabb lépést a szakszervezeti díjak célba juttatásának megnehezítésével, ezt pedig ugyan társadalmi vitára bocsátották, a szakmai szervezetekkel azonban nem tárgyalt a kormány. A munkavédelem felhigításával a kormány olcsóbbá tette a magyar munkaerőt, hogy a munkáltatónak ne kelljen ezekre költeni.

A szocialista országgyűlési képviselő szerint fontos megfigyelni, hogy mennyire sok munkahelyi baleset történik évente, sok esetben hónapokkal a baleset, rosszabb esetben a haláleset után derül csak fény arra, hogy mi is okozta a tragédiát. Ez tovább fog fokozódni azzal, hogy a munkáltatónak a kormány legújabb terve szerint nem is kellene a munkavédelmi és tűzvédelmi szabályokból oktatást tartani 50 fős létszám alatt. Ennek oka a szakemberek számának csökkenése, valamint a tolmácshiány, hiszen a vendégmunkások a nyelvi nehézségek miatt egyszerűen nem értik meg azt, milyen körülmények között, milyen veszélyes anyagokkal kell dolgozniuk. 

Az MSZP javaslata szerint a vendégmunkásoknak csak úgy szabadna Magyarországon dolgoznia, ha kollektív szerződésük lenne. Ebben a szakszervezetek szerepe ki lenne emelve, valamint a munkabér és a munkakörülmények is meg lennének határozva. Továbbá garancia lenne arra is, hogy a magyar munkavállalók nem kereshetnek kevesebbet, valamint nem dolgozhatnak többet, mint egy vendégmunkás.

Az eddigi szabályok szerint a munkáltató a munkavállalók béréből a szakszervezeti tagdíjat levonta, majd átutalta a munkavállaló által megjelölt szakszervezetnek vagy érdekképviseletnek. A kormány ezen úgy módosítana, hogy törvénnyel kivételeket is meghatározhatnának. Komjáthi Imre emlékeztetett, a közszolgáltatásban dolgozók munkáltatója az állam, így jelen pillanatban egy olyan feladatát nem akarja teljesíteni, melyet a többi munkáltatótól megkövetel. Jelenleg törvény kötelezi a munkáltatót, hogy levonja a szakszervezeti tagdíjat, azonban, ha ez megváltozik, akkor a gyakorlatban nagyon nehéz lesz kivitelezni a tagdíjak beszedését, az érdekvédelmi szervezetek fenntartását.

Az MSZP társelnöke elmondta, az érdekképviseleti szervezetek a munkavállalók jogait védik, a kormány már „odadobta” a dolgozókat a munkáltatóknak, a szakszervezetek gyengítésével pedig még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülhetnek a munkások.

Kapcsolódó párttagok