MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság | gázárcsökkentés MET
2015. június 22. 12:37

A nagy fideszes gázlopás

Számításaink szerint a MET Zrt. 150 milliárd forintot "kaszált" a kormány által jogszabályban biztosított gázkereskedelmi rendszerrel, miközben 4,1 milliárd forint volt a magyar állam haszna.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, mindent megtesznek azért, hogy ez a 2011 és 2014 között megszerzett pénz visszakerüljön a magyar emberekhez. A magyar jogi lehetőségek korlátozott volta miatt vizsgálják annak lehetőségét, hogy tiltott állami támogatás miatt az Európai Bizottsághoz fordulnak, és így szerzik vissza a hasznot a cégtől - jelezte.

Elmondta, a kormány a rezsicsökkentés által havi 3000 forinttal "eltakarta" az emberek szemét, holott ezen felül további 10 százalékkal, azaz évente további 10 ezer forinttal is lehetett volna csökkenteni a gáz és a távhő árát. A szocialista politikus szerint a Fidesz-KDNP "emberei" havonta több mint 3,5 milliárd forintot kerestek "az olcsón behozott gáz ellopásával".

Hozzátette: számításait az MVM Partner Zrt. által egy per után kiadott közérdekű adatok alapján végezte.

Felidézte, 2011-ben a Fidesz hozott egy jogszabályt, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) gázkereskedője (MVM Partner) a stratégiai tározókból és az Ausztria felől érkező vezetékből olcsón hozzon be gázt. Ezt a gázt a távhőszolgáltatóknak, iskoláknak, óvodáknak akarták eljuttatni, de nem így történt, hanem négy éven keresztül továbbadták a MET Zrt.-nek, amely ezt az olcsó gázt piaci körülmények között értékesíthette - mutatott rá.

"Ez Orbán Viktor makulátlanul tisztességes rendszere, ahol törvénybe írva teremtették meg a lopás lehetőség" - fogalmazott.

Tóth Bertalan közölte, a MET részben offshore hátterű vállalkozások tulajdonában van, és sajtóhírek szerint ezekben a cégekben "fideszes politikusok strómanjai foglalnak helyet, olyanok például mint Garancsi István, Orbán Viktor bizalmasa, akár nevezhetjük úgy, hogy házi pénztárnoka".

Beszélt arról, hogy az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárás nem a rezsicsökkentést támadja, hanem ezt a konstrukciót. Szerinte ezt Trócsányi László igazságügyi miniszter is elismerte az energetikai biztosnak írt levelében, amelynek tartalma a közelmúltban nyilvánosságra került. Hozzátette: a miniszter a levélben közölte, hogy idén július 1-jétől hatályon kívül helyezik a vonatkozó rendeletet.

Tóth Bertalan jelezte azt is, hogy a nyertes közérdekű adatigénylési per után sem kapott meg minden szerződést, ezért ha kell büntetőjogi felelősségre vonást kezdeményez. Szólt arról is, hogy a 150 milliárd forintos nyereség visszaszerzésére azért korlátozottak a lehetőségeik, mert nem sértettek. Hozzátette: csak a magyar állam, vagy az MVM tudna az ügyben eljárni.

Az MVM Partner Zrt. által kiadott közérdekű adatok feldolgozását tartalmazó cikkünket itt találja >>>