mszp.hu | Belföld | védőoltás vírus | Egészségügy
2020. november 06. 16:14

Müller Cecília beismerte, hogy az influenza elleni ingyenes védőoltás bejelentése csak politikai kampánycélokat szolgált

Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján elismerte, hogy az influenza elleni védőoltás beszerzése kapcsán sok nehézséggel küzdenek a több államban bevezetett exporttilalom miatt.

Ez pedig nem más, mint a nyílt beismerése annak, hogy a Fidesz csak politikai kampánycélokból, sietve, kapkodva találta ki a mindenki számára ingyenes védőoltást úgy, hogy a szükséges feltételeket nem biztosította hozzá.

Orbán Viktor ugyanis szeptember 11-én jelentette be, hogy mindenki számára ingyenesen elérhetővé teszik a védőoltást, azonban november 6-án az derül ki, hogy beszerzési nehézségekkel küzdenek, tehát a miniszterelnök bejelentéskor nem rendelkeztek a megfelelő mennyiséggel. Mindezt pedig nem is cáfolja a kormány ugyanis a témában feltett írásbeli kérdésekre nem hajlandó érdemben válaszolni. Nem hajlandók elárulni, hogy kitől, mikor és mekkora mennyiségben rendeltek még oltóanyagot. Annyit tudhattunk meg összesen, hogy Orbán Viktor szerint az 1,3 millió vakcina duplája, az 1,4 millió vakcina.

Mégis mit csináltak szeptember 11-e előtt? Valószínűleg semmit, mert nagyon úgy tűnik, hogy a fideszes politikusoknak a második hullámra való felkészülésnél fontosabb volt a nyáron az adriai luxusjachtozás.

Mindent elmond a miniszterelnökről az a tény, hogy még a jelenlegi helyzetben is képes hazudni, amikor emberi életek megmentéséről van szó. Elképesztő felelőtlenségről tesz tanúbizonyságot, mivel egyáltalán nem növeli az emberek biztonságérzetét, ha azt kell látniuk, hogy a kormánynak még az influenza elleni oltóanyagot sem sikerült időben és kellő mennyiségben beszereznie.

A kormány a folyamatos hazudozással és a félretájékoztatással a válságkezelést, a járvány megfékezését hátráltatja, hiszen aláássa a védekezésbe, az intézkedések megalapozottságába vetett hitet és hamis biztonságérzetet kelt az emberekben. Az MSZP azonban a kezdetektől folyamatos, gyors, pontos, hiteles és teljes körű tájékoztatást követel.

A járványkezelés szakmai és nem pedig politikai kérdés. Reméljük, hogy ezt minél hamarabb felismeri a Fidesz és maga Orbán Viktor is, és akkor a pillanatnyi politikai érdekek mentén hozott döntéseket végre felválthatják a megfelelő szakmai intézkedések.

MSZP

Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó, országgyűlési képviselő