Külföld | nanotechnológia Brüsszel
2013. május 29. 08:47

A nanotechnológia területén a magas megtérülési arányú projekteket kell támogatni

„A kutatási források jelenlegi szűkös helyzetében elsősorban azokra a projektekre kell figyelmünket fordítani, amelyek már elég érett szakaszban vannak a támogatásra és valódi áttöréssel kecsegtetnek” – fogalmazott Herczog Edit a Parliament Magazine által az EP-ben rendezett nanotechnológiai kerekasztalon.

Herczog amellett érvelt, hogy minden olyan technológiába érdemes beruházni, amely az európai versenyképesség növelése érdekében kiaknázza a kontinens hatalmas kutatói- és tudományos tőkéjét. Ugyanakkor a képviselő szerint az európai és tagállami források együttes megcsappanásával jelenleg azok a kutatások számíthatnak tartós támogatásra, amelyek már kiforrottak, legalább részeredményekkel rendelkeznek, és valós problémákra adnak tudományos választ. Herczog itt felhívta a figyelmet az üzleti tervezés egyre nagyobb jelentőségére a kutatói-tudományos munka során.
 
„A nanotechnológia kulcsfontosságú lehet Európa számára a globális versenyben, de a realitások talaján kell maradnunk, ha számba vesszük, hogy ennél most égetőbb problémáink is vannak” – fogalmazott Herczog. A képviselő itt elsősorban az Európa-szerte növekvő, Spanyolországban már 50%-ot elérő fiatalkorú munkanélküliséget hozta fel példaként, hozzátéve, hogy a tagállamok által alkalmazott megszorítási politika azt nem fogja megoldani, annak csak a baloldal által szorgalmazott beruházás-ösztönzéssel vehetjük erejét.