A nap vicce: Orbán befejezetlen gázvezetéket avatott

Nevetséges és álságos kampányfogás, hogy Orbán Viktor a mai napon annak ellenére avatta fel a magyar-szlovák gázvezetéket, hogy az még nem is készült el. Alapvető engedélyek hiányoznak. Álságos, hogy Orbán most egy olyan uniós finanszírozású projektet avat fel, amely Európai Unió, és az egységes uniós energiapiac megteremtése ellen négy éve folyamatosan harcol.

Álságos Orbán melldöngetése, mert a magyar-szlovák földgázszállító vezetéknek már hat hónapja kereskedelmi üzemben kellene állnia, de éppen az Orbán-kormány akadályozta intézkedéseivel, ezért várhatóan csak 2015. január 1-jén indulhat majd rajta a földgázszállítás.

Az MSZP támogatja az egységesülő uniós energiapiac létrehozását, és ennek keretében a tagállami energiapiacok minél szélesebb összeköttetéseit, mert ez egyidejűleg növeli az ellátásbiztonságot és hozzájárul az árverseny erősödéséhez. Az MSZP-kormányok éppen ezért vettek részt aktívan a Magyarország és a szomszédos államok között megvalósított földgázhálózatok fejlesztésének előmozdításában – így a mai napon avatott magyar-szlovák földgázszállító vezeték előkészítésében is.

A magyar-szlovák gázvezeték története tehát röviden a következő:
az MSZP előkészítette,
az EU finanszírozza,
a Fidesz hátráltatta,
Orbán Viktor felavatja (a még működésképtelen vezetéket),
a Mesterházy-kormány pedig majd befejezi és átadja (ezt is).

Józsa István
országgyűlési képviselő