A Nav elnökének felmentésétől a korhatár előtti nyugdíjig - országgyűlés

Szakképzés, a Nav elnökének felmentése, csökkenő források a középfokú oktatásban, túlzott fellépés az ökotárs ellen, forintosítás, földhaszonbérleti rendszer, kórhatár előtti nyugdíjak. Ülésezett a parlament.

A jövőről és a tudásról 

Hiller István az oktatásról szólva közölte: a kormány csak szűkíti az ahhoz való hozzáférés lehetőségét. Szerinte a kabinet célja, hogy kevesebb egyetemista legyen, mert úgy gondolják, hogy "akkor kevesebb embert látnak a József Nádor téren". 

Közös érdeknek nevezte a jó szakképzési rendszer kialakítását, de szerinte azt nem a felsőoktatás szűkítésével kell elérni. Elhibázottnak nevezte az alapítványi iskoláknak szánt források csökkentésének ötletét és bírálta a kabinet társadalompolitikáját is. 

Mikor mentik fel a NAV elnökét?

Tóth Bertalan arról kérdezte a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselőjét, hogy Varga Mihály miniszter mikor tesz javaslatot az Egyesült Államok által beutazási tilalommal sújtott Vida Ildikónak, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének felmentésére. Tóth Bertalan hozzátette, Vida Ildikó azt is "beismerte, hogy 2011-2012-ben közel ezermilliárd forint nem folyt be a költségvetésbe az áfacsalások nyomán".

Meddig irányítják a NAV-ot korrupciós vádakkal illetett emberek? - tette fel a kérdést a szocialista képviselő.

Kevesebb jut a középfokú oktatásra

Kunhalmi Ágnes szerint a számok nem hazudnak, és a költségvetési javaslat alapján 24 százalékkal csökken a középfokú oktatásra jutó összeg. Az oktatás csak akkor működik tovább, ha gimnáziumokat zárnak be, az osztálylétszámokat csökkentik és pedagógusokat tömegével bocsátanak el. A diákokat "bepasszírozzák" egy olyan szakképzésbe amivel tovább butítanak, kimondva, hazánkban nincs mindenkinek egyforma joga a tudáshoz. Ez a tudásválság költségvetése lesz - fogalmazott, s azt kérdezte:  tényleg meg akarnak szavazni egy olyan költségvetést, amellyel több százezer gyerektől és családjától veszik el a felemelkedés esélyét?

Túlzó az Ökotárs elleni szeptemberi házkutatás


Bárándy Gergely emlékeztetett arra, hogy szeptemberben házkutatást tartottak az Ökotárs Alapítványnál, amikor 43 készenléti rendőr "szállta meg" az alapítvány székházát. Kifogásolta, hogy meg sem kísérelték bekérni az iratokat, és nem jelölték meg a házkutatás konkrét okát. 

Az országos rendőrfőkapitányra hivatkozva azt mondta, hogy csak a kiszálló rendőrök napi díja 1,2 millió forint volt. Bárándy Gergely szerint az intézkedés félelemkeltő volt, azt fideszes politikusok is túlzónak minősítették. Az MSZP-s politikus a legfőbb problémának azt tartotta, hogy a házkutatás egy olyan folyamatnak a része, amely "a kormánykritikus civil szervezetek ellehetetlenítése érdekében folyik".

A forintosítás a választók becsapása

Burány Sándor a devizahitelek forintosítását kifogásolta, azt a választók becsapásának tartja. Véleménye szerint egy átlagos devizahitelesnek a forintosítás vasárnap bejelentett árfolyama nem könnyíti, hanem növeli a terheit. Azt javasolta, hogy a 2010-es kormányváltás előtti árfolyamokon váltsák át a devizahiteleket.

A földhaszonbérleti rendszer a korrupció melegágya

 

Harangozó Gábor azt mondta, a kormányzatnak gyakorlatilag papírja van arról, hogy a földhaszonbérleti rendszerük a korrupció és a visszaélések melegágya, ugyanis a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet vizsgálata és az ügyészség megállapításai "magyarra fordítva ezt jelentik". Miután a kormány lebukott a visszaélésekkel, továbbra is ezzel a pályázatnak álcázott módszerrel veszik el a földet a helyi gazdáktól, hogy tovább építsék klientúrájukat.

Februárban a miniszterelnök maga kezdeményezett Kehi-vizsgálatot a hortobágyi visszaélések miatt, és megígérte, hogy addig nem lesz szerződéskötés, amíg az le nem zárul. A vizsgálat viszont még mindig nem zárult le - jelentette ki Harangozó Gábor.

Mi a szándék a korhatár előtti nyugdíjjal?

Az MSZP-s Szabó Sándor arról beszélt, hogy a korhatár előtti nyugdíjlehetőségek a szabályozás szerint csak év végéig állnak fenn változatlan feltételekkel, és ahogy adható a kedvezmény, úgy el is vehető. Azt kérdezte: miért nem tárgyalta még a parlament a kérdést, és mi a szándéka a kormányzatnak, amely értékelése szerint most csaknem 50 ezer embert tart bizonytalanságban?