mszp.hu | Belföld | Önkormányzat
2021. március 19. 14:31

A nem a Városligetben is nem!

A nem az nemet jelent, nem épülhet több épület a Városligetbe! – mondta Tóth Csaba, Zugló MSZP-s parlamenti képviselője és Horváth Csaba zuglói polgármester pénteken, miután „Ehelyett itt zöld park épül majd” feliratú matricákat ragasztottak egy „Városligeti Színház” feliratú, építési területet határoló óriásparavánra a budapesti Városligetben.

„Zugló nem kér több épületet a Városligetbe!” – szögezte le Horváth Csaba. „Több mint egy évvel ezelőtt egyértelművé tették a főváros lakói és a zuglóiak, hogy ide több épület nem épülhet! (…) A Városliget egy zöld közpark és annak is kell maradnia!” – mondta a két politikus online követhető sajtótájékoztatóján.

Azt mondta, azért tették meg pénteki akciójukat, mert bár másfél éve azt gondolták, „Orbán Viktor és a fideszes kormány megértette, hogy a nem az nemet jelent”, azóta kikerült a parkba az új épületet „dölyfösen hirdető” tábla.

Azt látjuk, hogy a Ligetből ismét ki akarnak harapni egy jelentős területet”  - indokolt Tóth Csaba.

Mint mondta, nyolc évvel ezelőtt ugyanitt tartottak sajtótájékoztatót Horváth Csabával, amikor Zugló akkori polgármestere, a fideszes Papcsák Ferenc törvényjavaslatot nyújtott be arról, hogy a Városligetet 99 évre ingyenes vagyonkezelésbe adták egy akkor még nem létező cégnek, majd kiderült: a kormány múzeumi negyedet készül építeni ott.

Zuglónak és a fővárosnak arra van szüksége, hogy a ligetet kiemelt közparkként újítsák meg a szabadidő eltöltésére, sétára, kikapcsolódásra, nem pedig arra, hogy a zöldterületet csökkentsék – jelentette ki.

Felidézte: a Városligetet 200 éve közadakozásból, a köz javára hozták létre; ez volt a világ első tervezett közparkja.

„Nekünk kötelességünk ezt megőrizni az utókor számára!” – szögezte le.

Elmondta: 2014-ben maga nyújtott be országgyűlési határozati javaslatot arról, hogy a Városligetet kiemelt közparkként újítsák meg, de azt a kormánypárti többség leszavazta.

Horváth Csaba azt mondta, az önkormányzati választások után kompromisszumot kötöttek: a kormány befejezheti a már megkezdett épületeket a Ligetben, de újakat nem emelhet, tehát nem épülhet meg a Városligeti Színház, az új Nemzeti Galéria és az Innováció Háza sem.

„Új épület ide már nem létesülhet. Tehát még egyszer: a nem az nemet jelent. A Városliget, a zuglóiak és a budapestiek akaratával egyezően, liget kell hogy maradjon” – mondta.

Felszólította a kormányt: „haladéktalanul” fejezzék be „ezeket a provokatív lépéseket, mint egy ilyen, a hátunk mögött lévő plakát kihelyezése”.