mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. augusztus 13. 15:34

A német állam nem nyerészkedik az infláción, a Fidesz-kormány kövesse a példájukat!

A német állam nem nyerészkedik az infláción, a Fidesz-kormány kövesse a példájukat!
Tízmilliárd eurós adócsökkentést terveznek Németországban, mert pénzügyminiszterük szerint „az állam nem gazdagodhat az infláció révén a polgárai kárára.”

Az MSZP azt üzeni Orbán Viktornak és a Fidesznek, hogy ilyen az igazi kormányzás: az ország vezetői megkönnyítik az emberek életét, nem pedig élősködnek rajtuk!

A Fidesz pofátlanul nyerészkedik a brutális dráguláson: Orbánék 800 milliárd forint áfa-többletbevételt söpörtek be csak az idei év első felében!

Ekkora plusz bevételből bőven lenne pénz arra, hogy 0 százalék legyen az alapvető élelmiszerek áfája, ez az intézkedés ugyanis mindössze 300 milliárd forintba kerülne. Erre az Európai Bizottság tavaly év végi döntése értelmében lehetőség van, így ezt az MSZP kezdeményezte is.

Ehelyett Orbán Viktor nyerészkedő kormánya nem csökkentette, hanem bújtatott módon még növelte is az élelmiszerek áfáját a forgalomra kivetett 4 százalékos kiskereskedelmi különadóval. Ezt ugyanis az üzletek tovább hárítják a vásárlókra, akik így gyakorlatilag már 31 százalékos áfát fizetnek.

Figyelmeztetjük a Fideszt, hogy kapkodás, amatőr lépések, átgondolatlan, érzéketlen döntések helyett rázzák végre meg magukat és kezdjenek el kormányozni! Első lépésként javasoljuk, hogy az alapélelmiszerek áfáját csökkentsék 0 százalékra, mert ennek a fedezetét már beszedték, ott van az államkasszában!

MSZP
Bővebb információ: Harangozó Gábor szakpolitikus

Kapcsolódó párttagok