Népszava
2011. szeptember 17. 09:10

A nemzet érdeke, hogy ez a kormány megbukjon

Mesterházy Attila szerint az Orbán-kormány visszaél a hatalmával, megfélemlíti mindazokat, akik nem értenek vele egyet. Megpróbál egy sajátságos "magyar utat" képviselni, de ezzel romba dönti Magyarországot.

Az MSZP elnöke elmondta, emiatt határozottabbak, keményebbek lesznek, akciókat kezdeményeznek, beleértve az utcai megjelenést, a demonstrációkat is. Beszélt arról is, hogy egy-egy politikusuk levadászásával - mint most a Gyurcsány Ferencével - az egész szocialista pártot akarják végleg eltörölni a politika színpadáról. Ez ellen úgy tudnak védekezni, ha összezárják soraikat, és nem adnak lehetőséget, hogy bárkit ki tudjanak rángatni közülük.

- Mióta tudja, hogy komcsi?
- Hétfő óta. Azért az vicces, hogy egy bolsevik párt elnöke kommunistáz egy 37 éves embert, aki életének nagyobb részét már a rendszerváltás után élte le, a demokráciában és aki már KISZ-tag sem volt, nem úgy, mint Orbán Viktor. Arról nem is beszélve, hogy kormányának tagjai közül Martonyi János és Pintér Sándor is MSZMP-tag volt, az ő értelmezésében tehát kommunista.

- Orbán Viktor azt is mondta, a magunkfajták különösen szeretik, ha az MSZP-sek komcsiznak. Ez a szóhasználat emlékeket ébreszt. Vajon azt is jelenti, hogy ez egy végképp kettéosztott ország magunkfajtára és magukfajtára?
- A Fidesz szemléletmódjában egészen biztosan. Éppen az az egyik alapvető különbség az MSZP és a Fidesz között, hogy mi egy egységnek tekintjük a nemzetet, amelyben jól megférnek egymás mellett a különböző vélemények, értékrendek, de ettől még mindenki a nemzet tagja. Mi tudomásul vesszük, hogy az emberek eltérően gondolkoznak különböző társadalmi vagy politikai kérdésekről, ezt előnynek tartjuk, és senkit sem akarunk kizárni ebből a nemzetfelfogásból.

- Az államosítások, a hatalom központosítása, valamint az, hogy a kormány erkölcsi kérdésekben is meghatározza, mit és hogyan kell gondolni, az valóban sokkal közelebb áll az államszocialista felfogáshoz.
- De ez még nem minden. Leginkább a kommunista rendszerekre jellemző, amikor valaki úgy építi föl a pártját, hogy félni kell tőle. A fideszes képviselők a parlament folyosóján azt mondják: tudják ők is, hogy ez rossz, de nem merik megmondani a "kedves vezetőnek". Az ő bármilyen kiejtett szava ugyanis csak arany lehet.

- Az is, ha azt mondja, a riválist meg kell ölni?
- Ez az elejtett mondat sokat elárul Orbán Viktor gondolkodásáról és világképéről. Súlyos üzenet a társadalom felé is: paranoid, gyűlölködő, kíméletlen és cinikus hatalom épül Magyarországon. Orbán kiadja a jelszót, a kegyencek meg kezüket-lábukat törve végrehajtják azt. Megfelelési kényszerből, félelemből, vagy rosszul értelmezett lojalitásból. Ez a diktatúra működésének logikája.

- Ön - aki közgazdász végzettségű - eddig arról beszélt, hogy a Fidesz dilettáns gazdaságpolitikát folytat. A héten azonban változtatott a minősítésen.
- Igen, mert itt már tudatos károkozás folyik. Jellemző, hogy a közigazgatási minisztérium előre jelezte, a végtörlesztéssel kapcsolatos javaslat mindenféle hazai és uniós szabályokba ütközik. A miniszterelnök pontosan tudta - hiszen több jelzést kapott Európából és itthonról is -, hogy a döntés hatalmas kockázatokkal jár. Ha valaki tudatosan hoz olyan döntést, ami károkat fog okozni, akkor az a büntető törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősül. Vagyis itt már nem dilettantizmusról van szó. Tudatosan hoznak felelőtlen döntéseket, s ezekkel hatalmas károkat okoznak az országnak.

- A minisztériumi véleményre egy interjúban Orbán úgy reagált, hogy pletykákkal nem foglalkozik.
- Én úgy tudom, hogy ez a pletyka írásban is megfogalmazódott. De nem is ez a lényeg. Látható, hogy a miniszterelnök olyannyira nem ért a közgazdaságtanhoz, hogy miközben mindenért a liberalizmust támadja, egy neoliberális gazdaságpolitika mellett érvelt viszontválaszában. Ráadásul azt is hazug és felemás módon teszi. Azt mondta, az a jó, ha sok pénzt hagyunk az embereknél, meghagyva a szabad döntés lehetőségét. Az előző kormányok idején az SZDSZ is mindvégig ezt az álláspontot képviselte. Csakhogy éppen a viszontválasz előtt jelentette be, hogy sok más mellett megemelik például a diesel olaj jövedéki adóját, vagy hogy korlátozni akarja az állami szerepvállalást az amúgy is az összeomlás szélén álló egészségügyben, a nyugdíjrendszerben és a felsőoktatásban. Ezzel a többszörösét veszi ki az emberek zsebéből annak a pénznek, mint amiről azt mondja, hogy belerakta. A miniszterelnök nem folytat konzekvens gazdaságpolitikát, nem is tudni, mit akar valójában. Állandóan ott rohangál mellette egy jegyzetfüzettel a jobb keze, és a miniszterelnök bármilyen ötletére lelkesen helyesel. Azt mondja, főnök, ezt rögtön meg is csináljuk, miközben egy pénzügyminiszternek az lenne a dolga, hogy szól neki, ez úgy hülyeség, ahogy van, hagyd a csudába.

- Talán éppen emiatt a szocialistáknak nem kellene még sokkal radikálisabban felhasználni a parlamenti üléseket arra, hogy éreztessék jelenlétüket és válaszoljanak az őket ért támadásokra.
- A magyar parlamentben csak arról lehet vitatkozni, amit a Fidesz megenged. Arra is volt már példa, hogy a Fidesz egy ügyrendi hozzászólás kapcsán közölte, akkor itt zárjuk le a vitát. Nem volt ugyanis kedvük éjjel tovább bent maradni az ülésteremben. A parlament tehát nagyon kötött műfaj, a kormány vissza tud élni a 2/3-os többségével, és meg is teszi. Az előző húsz év nagy részében ez azért nem történt meg, mert a kormányok fontosnak tartották a vitákat. Ezért kilépünk a parlamenti keretből. Határozottabbak, keményebbek leszünk kommunikációban. Akciókat kezdeményezünk beleértve az utcai megjelenést, a demonstrációkat, és nem csak Budapesten, hanem vidéken is.

- Ezek szerint az MSZP ma már ki tudja rángatni az embereket a jelenlegi apátiából?
- Az emberek szeme és füle már nyitottabb az MSZP-re. Ez az ősz és a tavasz lehetőséget kínál, hogy bemutassuk, hogyan oldanánk meg mi a problémákat.

- Konkrétan mit terveznek?
- A célunk a munkahely-teremtés, a gazdaság-élénkítés. Szembeszállunk azzal a társadalompolitikával, amit a Fidesz képvisel, aminek a lényege, hogy elveszik az ország pénzét és odaadják a gazdagoknak. Ez tetten érthető az adópolitikában, vagy a devizahitelesekkel kapcsolatos tervekben. Ezek csak a gazdag embereknek kedveznek. Végtörleszteni csak az tud, akinek van megtakarítása.
Mi azt mondjuk, progresszív adózásra van szükség. Kétkulcsos adórendszerre és a munkára rakódó járulékterhek csökkentésére van szükség. Én támogathatónak tarom az LMP zöld adózásra tett javaslatait is. Aztán: ha már elrabolták az emberektől a magánnyugdíj megtakarításaikat, akkor ebből gazdaság-élénkítési alapot kellene létrehozni, ami a Magyarországon termelő cégeknek segítene, hogy - innovatív megoldásokat felkarolva - munkahelyeket teremtsenek, meg piacot a termékeiknek. Tévútnak tartom azt a közmunka-programot, amit most csinál a kormány. Amit a miniszterelnök erről mondott, az hazugság volt, hiszen éves távlatban kevesebb embernek tudnak segíteni.

- Azon kívül, hogy a gazdagokat segítik, lát-e bármilyen koherens kormányzati koncepciót?
- Orbán Viktor nem csak a gazdaságban lépett életveszélyes útra, hanem a politikai értelemben is. Inkább távolítja Magyarországot Európától. Egyszerűen semmibe veszi az európai értékeket. Arra épít, hogy a kiszolgáltatott, egzisztenciális gondokkal küzdő embereket nem érdekli az európaiság, mert a saját problémáikkal vannak elfoglalva. Életveszélyes, ha valaki nem barátokat és szövetségeseket keres, és nem az integráció irányába megy, hanem megpróbálja ezt a sajátságos "magyar utat" képviselni. Nem tudom, ez pusztán hazardírozás és felelőtlenség vagy egy tébolyult hit megnyilvánulása, amely romba dönti Magyarországot.

- Akkor viszont nem arra kellene fölhívni a figyelmet, hogy minden egyes további nap, amit Orbán uralma alatt töltünk, az ország sorsát pecsételi meg?
- Mi arra is készülünk, hogy a Fidesz jövőre előrehozott választásba menekül. Ha látják, hogy jelentősen csökken a támogatottságuk, azt gondolhatják, hogy ezzel át tudják vészelni a válságot, amelybe a Fidesz is egyre mélyebben belekerül. Jövő tavasszal, kora nyáron tehát elképzelhető, hogy urnák elé szólítják a polgárokat.

- Az MSZP számára, saját szempontjából nem lenne korai egy előrehozott választás?
- Az időpontot nem mi döntjük el, mi csak készülni tudunk rá. A nemzet érdeke azonban az, hogy ez a kormány mielőbb megbukjon. Ezért a szocialista pártnak is minél hamarabb készen kell állnia. Fel kell gyorsítani a munkánkat, sokkal jobban össze kell fognunk. Az egyéni érdekeket háttérbe kell szorítani, és meg kell felelni a választók elvárásainak. Most lőnek ránk minden irányból, le akarnak velünk számolni és az igazságszolgáltatást erre akarják felhasználni, a hatalmas jobboldali médiabirodalomban pedig lejárató kampányt folytatnak ellenünk. Ilyen helyzetben mindenkinek értenie kell, hogy a levadászással az egész szocialista pártot akarják végleg eltörölni a politika színpadáról és nem válogatnak az eszközökben. Ez ellen egy közösség úgy tud védekezni, ha összezárja a sorait, és nem ad lehetőséget rá, hogy bárkit ki tudjanak rángatni soraiból. Ha egyetlen embert megtámadnak, azt a teljes közösség elleni támadásként értékeljük és így is reagálunk rá.

- Gyurcsány Ferenc meggyanúsítása jobban összezárja a sorokat az MSZP-n belül?
- Ennek így kell lennie. A volt miniszterelnökkel szembeni támadás a csúcspont, de már sok más politikusunkat is megtámadták. Ez arra ösztönzi a pártot, hogy a személyes vitákat, nézetkülönbségeket házon belül rendezzük és kifelé egységes képet mutassunk, jelezve, hogy mi senkinek a kezét nem engedjük el.

- Ez az összezárás azt is jelenti, hogy a szocialista párt nem hajtja végre azokat a változtatásokat, amelyek ahhoz kellenének, hogy a választók szemében egy szimpatikusabb párttá váljon?
- Nem értem a kérdést.

- Ősszel és tavasszal is kongresszusra készülnek.
- Szándékosan nem akartam érteni a kérdést, mert úgy vélem, a két dolognak nincs köze egymáshoz. Vonzóbbá akarjuk tenni a szocialista pártot. A szervezet fejlesztésével, a gazdálkodás átláthatóbbá tételével foglalkozó munkacsoportjaink olyan javaslatokat dolgoztak ki, amire az elmúlt húsz évben - a párt megalakulása óta - nem volt példa. Arra sem, hogy egy etikai kódexet és teljesítményértékelési szempontrendszert állítsunk össze. Ezek alapvető radikális változtatások, amelyekhez a kongresszuson kétharmados többségre lesz szükség. De biztos vagyok benne, hogy sikerrel járunk. A választóknak viszont a végeredményt kell látniuk, hogy lám a szocialista párt változtatott struktúráján, működési mechanizmusán és így alkalmasabbá tette magát a hatékonyabb politikai munkára. Én nem beszélni akarok a változtatásokról, hanem megcsinálni azokat.

- Mesterházy Attila alatt tehát a szocialista párt eljut végre odáig, hogy az ellenfelet nem házon belül kell keresni.
- Így van. A választókat kevéssé érdeklik a belső problémáink. Ők a végeredményt akarják látni: hogy változott-e a párt, s hogy milyen megoldásokat kínál az ország ügyeire.

- Arra például, hogy az Orbán-Simicska páros politikailag és gazdaságilag is árt az országnak.
- Az utóbbi időben sok vállalati vezetővel, vállalkozóval beszéltem. Véleményt és tanácsot is kértem azoktól, akik napi szinten szenvedik el az orbáni politikát. A kormány intézkedései egy nagyon szűk oligarcha körnek kedveznek, a túlnyomó többség azonban nem azt kapta, ami miatt a Fideszre szavazott. Azt hallani, hogy a vállalkozói szektorban is el akarják venni a lehetőséget a vállalkozók elől, és odaadni ezen hírhedt páros klientúrájának. Az orbáni politika egyik fő pillére, hogy kizsákmányolja az országot, miközben saját körét mindennel ellátja. Rég nem érdekli őket, hogy immár 3,7 millió ember él a létminimum környékén, most már a középosztályt is kifosztják, hogy a felső rétegek gazdagodhassanak.

- Önök is szóvá tették már, hogy kifejezett maffiatörvények születnek versenytársak kiszorítására.
- Ma már nem pisztollyal zsarolják a vállalkozókat, védelmi pénzt szedve, hanem olyan jogi szabályozási keretekkel, amelyekkel ellehetetlenítenek gazdasági vállalkozásokat. Miközben arra használják az állam különböző szervezeteit, hogy velük fenyegessék a magyar vállalatokat.

- Azt akarja tehát mondani, az ország érdeke, hogy Orbán Viktor megbukjon?
- Normális esetben négyévente vannak választások. De normális esetben demokratikusan is vezetik az országot. Az Orbán kormány azonban visszaél a hatalmával, megfélemlíti mindazokat, akik nem értenek vele egyet. Aljas módon támadja a másként gondolkodókat, vagy a politikai ellenfeleket. Mintha egy bűnbanda szabadult volna az országra. Sokan hitték, hogy a kétharmados többséget lehet jóra is használni, megcsinálni például a szükséges strukturális átalakításokat, hatékonyan kormányozni, félretenni a felesleges politikai vitákat. Nem ez történik. Orbán soha nem erre akarta használni a kétharmadot, hanem saját klientúrájának bebetonozására, politikai versenytársainak megsemmisítésére és az ország lenyúlására.Németh Péter, Sebes György / Népszava