mszp.hu | Belföld
2019. augusztus 14. 13:51

A nemzetbiztonságot is érintheti a Microsoft-ügy

A Microsoft-ügy, amivel a magyar adófizetők zsebéből kivették a pénzt, akár nemzetbiztonsági kérdéseket is felvethet – mondta Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese az ATV Start című műsorában kedden.
A korrupciós botrány „előszeleként” ugyanis hónapokra megvonták a Microsoft szoftvereinek és licenceinek kereskedelmi jogát az itteni forgalmazótól. Mivel ezek futottak az államigazgatás számítógépein, így fennáll a lehetőség, hogy a titkosszolgálat, a NAV és az ORFK gépeit hónapokig nem lehetett használni.

Milyen kár érte itt az országot? „Én ezt is nagyon szívesen megnézném, hiszen akár nemzetbiztonsági kérdéseket is felvethet az egész ügy” – mondta a képviselő.

Harangozó tegnap jelentette be, hogy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a kormányzat és Microsoft közötti korrupciós ügy kivizsgálására, és közérdekű bejelentéssel fordul 10 kormányzati szerv, hivatal, hatóság és minisztérium vezetőihez, hogy a „nyilvánvalóan elcsalt” közbeszerzést a Közbeszerzési Döntőbizottság vizsgálja felül.

Fontos, hogy a parlament ellenőrző jogkörénél fogva kivizsgálja a politikai összefonódásokat a Microsoft és a kormányzati szereplők között, főleg annak az e-mailnek a nyilvánosságra kerülése után, amely szerint „egészen a miniszterelnökig mindenkivel le van egyeztetve az ügy”.

„Ha meg a kormánynak, Orbán Viktornak és a többi szereplőnek nincs takargatnivalója, nyilván nagy örömmel el fognak jönni és el fogják mondani, hogy akkor mi itt a félreértés” – mondta Harangozó.

„Egyébként nem nagyon lehet félreérteni, hiszen az ügylet lezajlott. Tény, hogy a cég kedvezménnyel vette meg az anyacégtől a szoftvert és tény, hogy az eredeti áron, azaz ezt a kedvezményt benyelve adta el a magyar államnak, a kedves adófizető állampolgárok zsebéből kilopva a pénzt. Ez a rész, ez fix.”

Az ügyben a politikai botránynál sokkal fontosabb az adófizetőket ért kár.

„Gazemberség. Hogy kicsikarom a kedvezményt, majd a magyar adófizető állampolgárok pénzéből kifizettetem a teljes vételárat, (…) az már nem csibészség, az egy gazemberség, és a felelőseit látni kell” – mondta.

Hozzátette: következménye kell, hogy legyen az ügynek, „hogy még egyszer ne jusson eszébe senkinek ezt megcsinálni”.